Načítání knih je vysilující. Je to vlastně divadlo u mikrofonu, vysvětluje herec Jiří Lábus

30. listopad 2022

Natočil nový film Vánoční příběh a dotočil i novou audioknihu. „Je to přenádherná kniha Bohumila Hrabala Příliš hlučná samota. Četl jsem to jako kluk a teď jsem se k tomu po letech vrátil. Uvědomil jsem si, jaký to byl obrovský spisovatel,“ uvádí herec. Má rád Vánoce? Byl specifickým dítětem? Je pro něj Rumburak prokletím? Kde všude ho díky této roli poznali? Je výhodné být pesimistou? Zdědil po svém tatínkovi architektovi cit pro krásu? Jak dlouho hraje v Ypsilonce?

Jiří Lábus dostal za namlouvání audioknih cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova. Přiznává, že je to docela vysilující. „Není to čtení nějakého románu. Je to hraní. Je to vlastně divadlo u mikrofonu, před kterým hraju všechny postavy.“

V těchto dnech dotočil už třináctou knihu britského spisovatele Davida Williamse. „Jsou to rodinné příběhy, ve kterých si každý něco najde. Hlavní postavou jsou u něj děti, které jsou nějak poznamenané a na konci najdou tu správnou životní cestu. To se mi na tom moc líbí, stejně jako mě baví vymýšlet hlasy, které jednotlivým postavám propůjčím,“ uzavírá herec a dabér Jiří Lábus.

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související