Na vodě si každý musí najít cestu sám, říkají Štěpánka a Amálie Hilgertovy

8. září 2019

V pražské Troji vrcholí Světový pohár ve vodním slalomu. A Štěpánka a Amálie Hilgertovy potvrzují, že jde o těžkou trať s branky blízko u sebe. „Trochu jsem povolila hlavu a hlídala jsem jiné věci, než jsem měla hlídat,“ hodnotí s úsměvem Amélie svou jízdu.  

Štěpánka Hilgertová potvrzuje, že v domácím prostředí člověk tak trochu podléhá dojmu, že si jízdu užívá. „Ale tratě se staví takové, že se skutečně nedá povolit ani na chvilinku, je potřeba si to hlídat,“ říká.

Zároveň svou neteř chválí, i jejího současného trenéra, který ji dal uvolněnost projevu na vodě. To se také ukázalo na výsledcích – Amálie letos vyhrála evropský šampionát ve Francii v kategorii do 23 let. „Strašně jí přeju, aby to tak pokračovalo i letošní sezoně,“ dodává Štěpánka.

Amálie potvrzuje, že v rodině je vodní slalom velké téma, důležité ale je, aby si člověk závody snažil užít a odnesl si dobrý zážitek. A čím více velkých závodů se účastní, tím víc obdivuje výsledky své tety. „Když si to člověk sám vyzkouší, tak mu dojde, kolik nervů, nervozity a práce za tím je,“ uvažuje.

Podle Štěpánky je recept v tom, že každý si svou cestu musí najít sám, každý prožívá věci jinak – na někoho dolehne třeba tíha až na olympiádě. A Amálie jezdí už teď velké závody a postupně se to učí.

„Já jsem velký výsledek zajela až 28 letech, Amálka jezdí už teď, přitom věkem v třiadvacítkové kategorii, takže paráda,“ pochvaluje si.

Přísná pravidla na olympiádě

Na olympiádě v Tokiu v roce 2020 panují přísná kritéria – nemůže se stát, aby se za jeden národ do jedné kategorie probojovala více než jedna loď. To se příliš nelíbí Amálii, podle které si čeští kajakáři zaslouží, aby na olympiádě jeli minimálně tři.

„Mrzí mě, že klukům není umožněna možnost, aby jich tam jelo více,“ polemizuje.

Mezinárodní kanoistická federace zase zrušila závody světových pohárů pro kategorii deblkanoistů. Toho lituje Štěpánka Hilgertová, podle které šlo o jedny z nejnapínavějších závodů. Na druhé straně kategorie postupně zanikala, v mládežnických kategoriích bylo startujících čím dál méně.

„Rozhodnutí přišlo striktně, generace špičkových deblkanoistů si zasloužila uzavřít kariéru jiným způsobem,“ upozorňuje.

Novou atraktivní disciplínou vodního slalomu je takzvaný kajak cross. V této disciplíně závodí i Amálie Hilgertová, která přišla do mobilního studia Radiožurnálu se svou tetou Štěpánkou.

 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.