Na Vánoce přišel zvon Augustin na Bílé věži v Hradci Králové o srdce, na Velikonoce se znovu ozval

28. březen 2024 09:17

Bylo to první oficiální zvonění od loňských Vánoc, kdy víc než 500 let starému zvonu upadlo srdce. Zvuk Augustina mohou lidé ve městě pod Bílou věží zaslechnout jen zřídkakdy. Teď o Velikonocích ale budou mít příležitost hned dvakrát. Podrobnosti k tomu dodá reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Jedna z těch příležitostní nastane už za chvíli. Dnes je totiž Zelený čtvrtek a právě ten je tady v Hradci Králové se zvoněním Augustina tradičně spojený. Zvoníci tento osmitunový kolos rozpohybují přesně v 9:30 hodin dopoledne a to Hradečanům dobře známé "C" bude nepřetržitě znít zhruba 10 minut v kuse.

Druhé velikonoční zvonění je naplánované na neděli 31. března, tedy den po tom, kdy se zvony podle legendy vrací z Říma.

Zmínili jsme, že je to první oficiální zvonění od doby, kdy zvon na Štědrý den přišel o srdce. To je sice pravda - ale už na začátku března museli zvoníci Augustina otestovat, zda po opravě funguje opravdu tak, jak má.

Co přesně se na Štědrý den stalo?

Vlivem otřesů, které to zvonění provázejí, se tehdy uvolnily a následně vypadly dva ze čtyř šroubů, které srdce zvonu jistí. Z ložisek se potom vyvlékl závěs a čtvrttunové srdce vypadlo na dřevěnou podlahu v Bílé věži.

Čtěte také

V té době bylo na místě několik lidí včetně zvoníků, nikomu se ale naštěstí nic nestalo. Bílá věž byla potom několik dní z technických důvodů uzavřená.

Je i dnes zvonění veřejné?

Je a dokonce u něj budou i ti samí lidé jako na Štědrý den. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která Bílou věž spravuje, jim vlastně zdarma nabídla takový reparát. Vstupenku asi ale mohl koupit každý, kdo chtěl a vešel se do maximální kapacity 15 lidí.

To platí i pro to nedělní zvonění, obě už jsou ale už v tuhle chvíli vyprodaná. Další příležitost budou mít zájemci 8. května na Den vítězství, tam zbývá ještě 5 volných míst.

Spustit audio

Související