Na neposedné špagety musí stačit vidlička a vaše ústa, na lžíci zapomeňte, radí Ladislav Špaček

Dlouhé těstoviny, tedy tagliatelle nebo špagety, jíme vidličkou v pravé ruce. V levé ruce můžeme držet lžíci, v jejíž prohlubni namotáváme smotek těstovin, který potom vkládáme do úst.

Mistři lžíci nepoužívají a v Itálii vám ji často ani nenabídnou. To znamená, že se musíme naučit konzumovat špagety anebo tagliatelle jenom vidličkou. Takže namotáváme ten smotek v ohbí nebo v prohlubni talíře a vkládáme do úst.

Nejde to tak jednoduše, jako když míříme do úst s kouskem kuřete. Špagety jsou neposedné a trošku nám visí z úst, ale to k tomu patří. Italové nás naučili jakési nenucenosti při stolování. My jsme velmi formální, trošku jako Němci. Když ukápneme nebo nadrobíme, tak jsme z toho úplně vyděšení. Ale nestyďte se, to k tomu patří.

Nemůžeme si pomoci příborem ani rukama, to už by vypadalo hodně bizarně. Pouze tlakem úst.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.