Na natáčení Anděla Páně přišel i kardinál. Jiří a Petr Strachovi u Jana Čenského

26. prosinec 2021

Když běží v televizi Anděl Páně, tak se nedívám. Jen na začátek, jestli je dobře nastavený zvuk, říká režisér úspěšné pohádky Jiří Strach. Do studia přišel se svým bratrem, chirurgem Petrem.

„Já jsem byl dětský herec. A kdyby mě nevzali na FAMU, tak bych možná šel ve šlépějích bráchy,“ přiznává Jiří Strach. „Někdy kolem patnácti let jsem se v herectví přestal cítit dobře, ale prostředí filmu jsem měl rád. Pro jsem prchnul k režii. Mám rád, když je na place pohoda. Hlas jsem zvýšil snad dvakrát třikrát za celou kariéru.“

Oba bratři fandí Slavii

Jiří Strach má dobré vztahy s kardinálem Dukou. „Přátelství vzniklo v době, kdy byl hradeckým biskupem a já o něm točil dokument. Pozval jsem ho i na natáčení Anděl páně II. Z dálky ho viděl představitel Pána Boha Jiří Bartoška a říkal: Pane kardinále, přišel jste se podívat na svého šéfa?“

Oba bratři jsou fandové fotbalové Slavie. „Úplně do kotle nechodím. Nejdřív mi to rodiče zakazovali, a pak jsem zjistil, že jsem na to starý. Při fandění můžu říct i slova výrazná a neslušná. Dokonce jsem jel i autobusem na zápas s Chelsea,“ vzpomíná Petr Strach. „Péťa fandí hodně nahlas, tam zapomene, že je distingovaný lékař a křičí,“ dodává Jiří Strach.

Jaké mají vánoční zvyky? Který sport má Jiří Strach nejraději? Jak snáší ocenění a kritiku? Využil chirurgických služeb svého bratra?

autor: Jan Čenský
Spustit audio

Související