Muzeum dopravy v Drážďanech představuje poutě v pěti náboženstvích

21. květen 2011

Miliony lidí se každoročně vydávají na cestu, aby navštívili spirituální či pro ně „svatá" místa. Na poutě. Jak se tento fenomén vyvíjel v pěti světových náboženstvích, jaké má podoby nebo co pro poutníky daleké a často namáhavé cesty znamenají, reflektuje výstava v Drážďanech, která je zároveň příspěvkem k nadcházejícímu 33. setkání evangelických církví - „Kirchentagu“. Možná překvapí, že expozice je situovaná v Muzeu dopravy, poutě a mobilita ovšem spolu úzce souvisí.

Putovat pro zdraví duše? Proč a kam se lidé vydávají na dlouhé cesty, jaké potíže je provázejí a v čem poutě ovlivnily poutníky i místa na trase? Tyto a další otázky si klade putovní výstava v Drážďanech, která je dílem Německého muzea v Mnichově a Akademie Bratrské pomoci-starostlivosti o rodiny. Ohlíží se jak do minulosti, tak i současnosti, kdy tento fenomén, který najdeme v podstatě ve všech náboženstvích a kulturách, prožívá renesanci.

„Výstava osvětluje, zda a jakou roli hrají poutě v pěti světových náboženstvích – křesťanství, islámu, židovství, hinduismu a buddhismu. K dispozici jsou informace o proslulých poutích, jako například Hadž, pouť do Mekky, nebo o hinduistické slavnosti gigantických rozměrů Kumbh Mela, která k očistné koupeli v posvátné Ganze přiláká miliony lidí. Těžištěm výstavy jsou křesťanské poutě, například velmi oblíbená Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostela či pouť do Lurd. Kromě náboženské a kulturní dimenze výstava věnuje pozornost také tomu, jakou roli hrály dopravní prostředky, zejména železnice, protože bez ní by přesun obrovského množství lidí nebyl vůbec možný“, představuje koncept výstavy ředitel Muzea dopravy Joachim Breuninger a zdůrazňuje, že poutě patřily k nejstarším formám mobility. Proto je to ideální téma i pro muzeum, které ve své stálé expozici mapuje vývoj dopravy, od železniční, automobilové přes leteckou až po lodní.

Rituální vodní pozdrav během velké poutní slavnosti v Kumbh Mela v lednu 2010 v Haridwaru na řece Ganga

„Pouť sama o sobě je jistým druhem dopravy, většinou sice jdeme pěšky, ale využíváme také dopravní prostředky a právě tento aspekt jsme chtěli připomenout. Expozice se rovněž zaměřuje i na logistické aspekty poutí, infrastrukturu podél trasy“, doplňuje Joachim Breuninger, ředitel drážďanského Muzea dopravy. Johanneum je zároveň jedním z oficiálních míst 33. setkání evangelických církví a počátkem června poutníkům poskytne i přístřeší.

„Lidé, kteří přijedou na Kirchentag, si u nás mohou také odpočinout, osvěžit se, utišit hlad či žízeň a od 25 organizací z celé Evropy specializovaných na poutě získat praktické informace o trasách a průběhu. V prostorách muzea mohou také ulevit bolavým končetinám, ostatně informační letáček na výstavu o poutích obsahuje i dvě náplasti.

Buddhističtí poutníci v Indii - Dhamek Stupka v Sarnathu
autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu