Modlitbomat

28. srpen 2011

Sytě rudá kabinka, ve které nechybí ani závěs poskytující trocha soukromé sféry, vypadá úplně stejně jako automat na fotografie. Jedno, zda jste katolíci, alávité, hinduisté či evangelíci, vstoupit může každý a vybrat si tu „svojí“ modlitbu.


Automat: „Dobrý den, vítejte v modlitbomatu. Nyní máte možnost vybrat si z početné nabídky modliteb dle vašeho přání…“

Téměř tajuplně znějící ženský hlas připomínající věštbu spolehlivě naviguje, jak automat obsluhovat. Nic složitého. Na displeji lehkým stiskem navolíte náboženství, region, jazyk, upravíte hlasitost a vhodíte padesát centů. Pak už jenom stačí naslouchat. Celých pět minut, nebo dle libosti.

Myšlenka modlitbomatu pochází ze Spojených států, kde „kabinka“ s plentou přímo v hlučném newyorském metru před lety inspirovala německého režiséra a umělce žijícího v Berlíně Olivera Sturma. Prosadit ideu v Německu nebylo ani tak složité, jako pracné:

Oliver Sturm: „Musel jsem navázat mnoho kontaktů se zástupci nejrůznějších konfesí, sejít se s nimi, navštěvovat bohoslužby, nahrát je na autentických místech, vše sestříhat, a to i v jazycích, kterými nemluvím, třeba bulharsky či srbsky, takže jsem si vše musel nechat vysvětlit a přeložit.“

Řekl ČRo Oliver Sturm, kterému se za osm měsíců podařilo dát dohromady na 300 modliteb v 65 jazycích – čeština zatím chybí – od zpěvů tibetských mnichů či indiánských kmenů, zaříkávání šamanů z Mali až po například kaddish v hebrejštině.

Nabídka automatu obsahuje nejenom modlitby pěti světových náboženství - buddhismu, křesťanství, hinduismu, islámu i židovství, ale i menších náboženských směrů. Provokace? Nikoli. Jen nabídka.

Modlitbomat, který je instalován zatím v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem a v Drážďanech, nechce být moderním chrámem, ostatně jedná se o umělecký projekt. Záměrem Olivera Sturma bylo spíše vytvořit obyvatelům minioázu klidu v každodenním spěchu. Modlitbomat, o který projevily zájem také Manchester, Dubaj, New York i Tokio, dává nezávazný prostor pro meditaci, ale i pro zvědavce, kteří se mohou seznámit s neznámou vírou a možná tak překonat i nějaký ten předsudek.

autor: zis
Spustit audio