Mistryně světa v plavání v ledové vodě se usmívá: Často si nadávám, proč jsem do té vody vůbec lezla

22. duben 2024

Už to budou dva roky, co dosáhla vynikajícího úspěchu závodnice hradeckého plaveckého klubu Karolína Pleskotová, která se v Polsku stala dvojnásobnou juniorskou mistryní světa v plavání v ledové vodě. Bylo to na 100 metrů prsa a 50 metrů volný způsob. Plus k tomu tenkrát ještě Karolína brala v Polsku i stříbrnou medaili na padesátce motýlkem.

Tak se dnes Karolíny Pleskotové zeptáme, co je od té doby v jejím životě nového a kam se plavání posunulo. Vzpomínáte si na ten velký úspěch v roce 2022?
Ano, vzpomínám. Bylo to tenkrát v Polsku na řece Odře. Bylo lehce nad dva stupně nad nulou, ale v ten den foukal hrozně silný vítr, takže pocitová teplota byla nižší.

Jednou se mi před závodem stalo, že jsem do vody nevlezla, prostě jsem to nezvládla. Až pak jsem si uvědomila, že to není nic hrozného.
Karolína Pleskotová, dvojnásobná juniorská mistryně světa v plavání v ledové vodě

Vy jste se plavání ve studené vodě začala věnovat vlastně náhodou, dá se říci. To bylo kvůli covidu?
Ano, bylo to covidovém období, protože jsem nechtěla přestat plavat. Začala jsem běhat a pak mne to navedlo i na otužování a zimní plavání. Že právě v tom mohla být dobrá a vyhrávat medaile na mistrovství světa.

Karolína Pleskotová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nesmělo se do bazénu, tak jsem prostě plavala venku. Zimní plavání je hlavně o hlavě, že si musíte uvědomit, že je to jen na chvíli nepříjemné, ale pak to bude zase v pohodě.

Čtěte také

Takže to bylo zpočátku nepříjemné?
Ze začátku to bylo hodně nepříjemné. Měla jsem s tím velké problémy. Jednou se mi i před závodem stalo, že jsem do vody nevlezla, prostě jsem to nezvládla. Ale pak jsem si postupně uvědomila, že to není nic hrozného.

Co je na tom nejhorší? Ten okamžik, když se leze do studené vody?
Nejhorší podle mě je ten pocit potom, kdy rozmrzáte a všechno vás štípe. To si často potom nadávám, proč jsem do té vody vůbec lezla. Někdy je voda hodně studená. Ale ten začátek je také náročný, ale pak, když už se rozplavu, tak je to paráda. Když potom vylezete z vody do větru, není to příjemné.

Karolína Pleskotová spolu s maminkou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kterých úspěchů si nejvíc ceníte? Je to ten dvojnásobný titul mistryně světa?
Ano, ale ještě také titul z mistrovství republiky. Byla jsem jednou druhá a pak další rok první, toho si cením moc.

Chtěla bych být sportovní psycholog. Protože sport mě prostě baví a chci u něj zůstat. A ráda bych i děti trénovala plavání.
Karolína Pleskotová, dvojnásobná juniorská mistryně světa v plavání v ledové vodě

Co vás vlastně přivedlo k plavání?
Hlavně rodiče. Já jsem jako malá nechtěla moc sportovat, ale oni mi prostě řekli, že musím něco dělat. Tak jsem začala plavat a to mi začalo jít. Celkem rychle jsem se dostala do závodních družstev a zůstala jsem u toho. Bavilo mne vyhrávat.

Čtěte také

Jaký plavecký styl vás baví nejvíc?
Já nejraději plavu kraul. Naopak prsa nemám moc ráda. Nikdy mi nešly. Ale plavání v ledové vodě už se teď nevěnuji, protože se soustředím na bazénové plavání. A to mě taky moc baví. Výsledky jsou, tak byly závody v Hradci Králové a udělala jsem si osobní rekordy. Řekla bych, že jsem teď celkem ve formě a snad v pohodě.

Chtěla byste se věnovat plavání i v budoucnosti? Nebo co chcete jednou v životě dělat a čeho dosáhnout? Chcete si zaplavat na olympiádě?
Fajn by to bylo, ale není to úplně reálné. Teď aktuálně pojedeme na závody do Ostravy, pak budou ještě v Pardubicích a už bude mistrovství juniorů, to bude pro mne takový vrchol, na to se hlavně soustředím. A k tomu ještě škola, dělám Gymnázium Boženy Němcové v Hradci Králové. Představu o budoucnosti mám, chtěla bych být sportovní psycholog. Protože sport mě prostě baví a chci u něj zůstat. A chtěla bych i trénovat plavání, už teď trénuji v klubu menší děti.

Jakub Schmidt a Karolína Pleskotová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak vám přejeme, ať se vám všechny vaše životní sny a cíle splní. Naším hostem byla dvojnásobná juniorská mistryně světa v plavání v ledové vodě Karolína Pleskotová. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.