Milan Uhde: Jitřenka naší slávy. Velké životní drama Boženy Němcové s Věrou Galatíkovou v hlavní roli

28. říjen 2023

Jak Božena Němcová prožívala kritické období svého života, kdy trpěla hmotnou nouzí a vyrovnávala se s dlouhodobou krizí v manželství? Vyčerpávající zápas o tvůrčí podmínky jako by byl v přímém rozporu s poetickým přízviskem „naší příští slávy jitřenka“, kterým čeští vlastenci svou spisovatelku ověnčili až po její smrti.

Účinkují: Věra Galatíková, Karel Höger, Antonín Molčík, Luděk Munzar, František Hanus, Miroslav Masopust, Vladimír Brabec, Libuše Havelková a Josef Patočka
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Hudba: Jiří Smutný
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1976
(59 minut)

Režisér Josef Melč vytvořil zdařilou inscenaci se skvělým hereckým obsazením. Hlavní roli svěřil Věře Galatíkové a v dalších účinkují např. Karel Höger a Luděk Munzar. Přestože osobnost a dílo Boženy Němcové jsou zakotveny v 19. století, hra Milana Uhdeho i dnes zaujme posluchače nejen univerzálním tématem střetu výjimečné osobnosti s nepřízní doby a společnosti, ale i detaily ze života spisovatelky, který měl v mnoha ohledech rysy velkého dramatu.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související