Michaela Klevisová: Stesk po přírodě a Zpomalíme svět

13. duben 2016

2 ranní glosy uvnitř článku s rozhovorem s autorkou detektivek.

Autorkou glos vysílaných v Dobrém ránu s Dvojkou je také spisovatelka a novinářka Michaela Klevisová. Píše oblíbené detektivky a je mimo jiné dvojnásobnou držitelkou Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Kde bere ostřílená autorka inspiraci?

„Nápady dostávám průběžně v nejrůznějších situacích. Třeba si s někým povídám a najednou si uvědomím: to by bylo zajímavé téma na glosu. Někdy objevím v novinách nebo na internetu zajímavou informaci, statistiku, výsledky nějakého průzkumu a v tu chvíli vím, že je to téma, které mě zajímá a nad kterým bych se chtěla zamyslet. Nechávám tomu volný průběh, do žádného tématu se nenutím, spíš čekám, co mě kde přirozeně zaujme.“

Michaela Klevisová jako novinářka píše pro časopisy. Psaní pro rozhlas je ale pro ni osobnější: „Baví mě, že prostřednictvím glos mohu posluchačům zprostředkovat svůj pohled na svět, upozornit je na věci, které mi připadají důležité, a třeba i trošku měnit svět k lepšímu.“

Spolupráce s Dvojkou je pro autorku, která do literatury přinesla postavu sympatického detektiva Bergmana, premiérou coby rozhlasového tvůrce. Takhle odstartovaná spolupráce by mohla mít v budoucnu pokračování. Třeba ve formě rozhlasové detektivky.

„Už jsem i přemýšlela, že bych některou ze svých detektivek přepracovala do podoby rozhlasového scénáře. Jenže jsem pořád na štíru s časem, takže těžko říct, jestli se k tomu někdy dostanu…“ uvažuje mladá spisovatelka, která teď pracuje hlavně na pátém krimi románu.

„I když musím přiznat, že zatím toho ještě moc napsaného nemám. Jen dějovou osnovu a první kapitolu.“ V uplynulém roce připravovala sbírku povídek s názvem Štěstí je zadarmo, která vyjde na začátku června. „Detektivku bych chtěla dát dohromady tak, aby mohla vyjít příští rok,“ slibuje.

Všechny ranní glosy najdete po odvysílání i v Archivu pořadů.

autor: luh
Spustit audio