Michael Kocáb by prý nejraději emigroval ze země

18. duben 2012

Muž mnoha profesí (politik, hudebník, podnikatel...) Michael Kocáb byl hostem Martiny Kociánové a magazínu „Je jaká je“ ve středu 18. dubna po 11:00.

Třídní nepřítel
Komunismus byl pro Michaela Kocába obdobím nesvobody. „Nepřítel byl jasně definován a dalo se proti němu jednoduše protestovat. Sovětská moc byla negativní a když jsme si troufli na komunisty v jakékoliv formě odporu, u veřejnosti to okamžitě zabíralo. Nakonec kapelu (Pražský výběr) mašinérie utlumila v rozpuku. Ve věku, kdy má člověk nejvíc sil. Komunismus Stalinského směru měl na svědomí 20 – 30 milionů životů, což je něco neodpustitelného.

V době polistopadové se podle Michaela Kocába definuje nepřítel podstatně hůře. „Naučili jsme se protestovat a velmi se nám dařilo oslavovat osvobození. Jenom si možná té svobody nedokážeme patřičně vážit.

Michael Kocáb

Chuť k emigraci
V současnosti má skladatel a politik Michael Kocáb chuť k odchodu ze země. „Před listopadem byl jednoduše označitelný viník všeho zla. Dnes máme moc ve vlastních rukou a zjišťujeme, že nevíme, co s ní. Neustále se u nás omílá problematika korupce. Málo se už ale mluví o tom, že si vlastně neumíme vládnout. Neustále se bráníme vládě EU, nechceme přistoupit k rozpočtové unii. Tím dáváme celému světu najevo jedno: umíme to stejně dobře nebo lépe, než zbytek EU. Ale státní rozpočet je přitom jedna velká katastrofa. Tento fakt mne naplňuje beznadějí.

Demokracie není anarchie
Situace v politice není podle Michaela Kocába uspokojivá. „Musíme se s demokracií poprat sami. Systém změnit nelze, je tedy zapotřebí rozpoznat, jak se v něm pohybovat. Jak nalézt hranice svobody. Musíme se pokusit vymýtit prehistorické neduhy typu obludného úplatkářství, jinak se tady sežereme. A vinu za to, že se podobné věci dějí, nemůžeme svalovat na nikoho jiného, než sami na sebe.

Dále je podle bývalého politika a hudebníka zapotřebí zbavit se nenávisti obecně. Jejím ukazatelem je podle něj současný stav společnosti, sousedské vztahy a mnoho dalších společenských ukazatelů. „Proces poučování se z vlastních chyb nesmí být nikdy zastaven. Musíme se neustále dívat do zrcadla, porovnávat, zvažovat a měnit politické reprezentace tak dlouho, až najdeme někoho, kdo bude vládnout kvalitně,“ uzavřel rozhovor Michael Kocáb.

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.