Mexiko za Ostravou – výletní restaurace se stoletou historií

Když v Ostravě řeknete Mexiko, mnohým se spíše než Latinská Amerika vybaví příjemné místo kousek za městem. Právě tak se totiž jmenuje vyhlášený výletní hostinec, který dostal název podle tamní chatové osady. Mexiko obklopené loukami a lesy je pro výletníky magnetem k zastavení a odpočinku už pomalu sto let. A co za to může především, je kromě přírody samozřejmě i jídlo - a to široko daleko nejlepší nakládané tvarůžky.

Současná majitelka a hostinská Hana Václavíková patří už do čtvrté generace Buroňů, která se stará o rodinnou restauraci Mexiko: „Začalo to už ve dvacátých letech minulého století, kdy si můj pradědeček koupil dům po muži, který odešel za prací do Ameriky. A začal v malém stánku prodávat občerstvení dělníkům a zemědělcům, kteří tam chodili do lesa a na pole - něco malého k jídlu, špekáčky, pivo i nealko.“

Legendární tvarůžky

Skutečnou hospodu tady začal budovat jeho syn, který jako horník přišel na šachtě k úrazu a do dolů se už nevrátil. Ten také jako první přišel ve třicátých letech s receptem na nakládané tvarůžky. Z Mexika se stalo oblíbené výletní místo, kde se konaly taneční zábavy a plesy. Na procházky sem chodili nejen lidé z blízkých Klimkovic, Vřesiny a staré Poruby.

Nakládané syrečky

Špatné časy

Restaurace, která byla během 2. světové války zavřená, v roce 1945 opět zahájila provoz. Brzy na to přistavěli majitelé k původní stavbě velký dřevěný sál s kapacitou kolem stovky lidí. Půjčka na stavbu ještě ani nebyla splacena, když rodině Buroňů hostinec v roce 1960 podnik znárodnili. Sami pak bydleli v podnájmu v prvním patře domu a v restauraci vypomáhali. Ta se až do roku 1990 ocitala v péči různých provozovatelů, jako například Jednoty nebo Restaurací a jídelen.

Navrácená sláva

Výletní restaurace Mexiko - sál

O navrácený majetek se pak starali postupně další členové rodiny, kteří pokračují v tradici výletního hostince, ve kterém se z původního dřevěného interiéru téměř nic nezměnilo. Nové je ale sociální zařízení a také venkovní posezení s lavičkami, které je během sezóny kolikrát obsazené do posledního místečka.

Plné kbelíky tvarůžků

„Tvarůžky si chce dát skoro každý, kdo na Mexiko dorazí.“ Hostinská paní Václavíková proto o rušném víkendu vyprázdní i pět desetilitrových kbelíků plných tvarůžků. Recept nám neprozradila, nezbývá tedy nic jiného, než si k nim udělat výlet. Dobře naložené tvarůžky podávají s cibulkou, máslem a čerstvým chlebem. Někdo si je také rád okoření červenou paprikou nebo mletým pepřem.

Čtěte také

autor: čan