Markéta Reedová lituje, že v politice není více žen

7. říjen 2011

Pátečním (7. října) hostem Dvojky byla po 11:00 hodině Markéta Reedová, bývalá politička a členka Zastupitelstva hlavního města Prahy, která je dnes ředitelkou Centra pro regionální rozvoj ČR.

Do politiky prý nevstoupila plánovaně. Dostala se do ní víceméně náhodou, i když, jak řekla, na náhody nevěří. „Ale když už jsem tu příležitost dostala, řekla jsem si, že se budu starat o věci veřejné. Byla to zajímavá doba.“

Markéta Reedová rozhodně nesouhlasí s názorem, že politika není vhodná pro ženy. „Rozhoduje se o ženách, takže by se měly do politiky zapojit. Pokud tam nebudeme, nemůžeme rozhodovat o budoucnosti.“ Ženy ale jakoby necítily, že je to tak důležité. „Možná se i trochu bojí usilovat o vysoké politické pozice, protože si uvědomují, že mužský svět je velmi dravý a pro ženy je těžké v něm uspět. Kromě toho, dávají větší důraz na vztahy a na rodinu. Ale je škoda, že v politice nemáme více žen.

Markéta Reedová sbírala zkušenosti pro svou budoucí práci ve Velké Británii. „Každý člověk by měl odjet do ciziny, aby se naučil o sebe postarat a nasbíral nějaké ty životní zkušenosti. Je to k nezaplacení.“ V Anglii na ni ale po příjezdu čekala mnohá překvapení. „Měla jsem školní znalosti jazyka, takže jsem moc nerozuměla. Dokonce jsem se ptala sama sebe, jestli lidé kolem mne vůbec mluví anglicky.“ Mezi krásné okamžiky patřil prý ten, kdy si uvědomila, že je v zemi, o které dříve jen slýchala. Později procestovala i Jižní Ameriku. „Strávila jsem tam 7 měsíců a zažila spoustu krásných i dramatických okamžiků. Je to úplně jiný svět s jinými problémy. Chudoba je tam velká. Když ji vidíte, uvědomíte si, že vaše starosti jsou malicherné. Ale byla to krásná cesta a temperament místních obyvatel je mi blízký,“ řekla Markéta Reedová.

Markéta Reedová

Podle jejích slov pobyt v cizině hodně pomáhá. „Uvědomila jsem si, že člověk srovnává a ptá se sám sebe, proč se to u nás dělá tak a jinde jinak. Je důležité, aby lidé to dobré a důležité přiváželi k nám. Ale často to jde ztuha. Zejména ve veřejné správě. Přesvědčit, že někde se to dělá jinak a lépe je těžké, ale rozhodně to stojí za to.“

Markéta Reedová je ředitelkou Centra pro regionální rozvoj ČR. Když nastupovala, měla prý určitou představu. „Věděla jsem, že moje práce se bude týkat evropských fondů a byla jsem zvědavá, jaké další činnosti v regionální politice budu moci rozvíjet.“ Evropské fondy představují obrovský balík peněz, který je rozdělován podle témat, dohodnutých s Evropskou komisí. Ta má důležité slovo, protože se jedná o prostředky ze společné evropské pokladny. „V tuto chvíli se jedná o 85% finančních prostředků, zatímco pouhými 15% se na nich spolupodílí Česká republika.“

Často se hovoří o tom, že dostat se k penězům z evropských fondů je pro žadatele náročné. „Centrum pro regionální rozvoj ČR se mj. stará právě o to, aby se žadatelé vyznali v tom rozlehlém administrativním bludišti,“ vysvětlila Markéta Reedová.

Více informací najdete v záznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.