Manažer Radomil Novotný otevřel kavárnu a prodává knoflíky

13. únor 2020

Po 16 letech ve velké firmě skončil. S bratrem koupil historický dům poblíž vysokomýtského náměstí, který zrenovovali, nechali v něm galanterii a otevřeli kavárnu.  

Radomil Novotný je vysokomýtský patriot, ve městě se narodil a po studiích 16 let pracoval v místní firmě vyrábějící autobusy. Poslední léta se pohyboval v jejích nejvyšších patrech. 7 let pracoval pro tuto firmu ve Francii, kam se odstěhoval se ženou a dvěma dětmi, přesto z Vysokého Mýta nikdy úplně neodešeli.

S bratrem se rozhodli koupit dům a spolu s otcem ho opravit. Nebyly pro ně prioritní provozy, které jednou v domě měly pracovat, ale dům jako takový. Chtěli uchovat jeho historický ráz a opravami prodloužit jeho život. Jak se to bratrům podařilo, můžete sami posoudit z fotografií.

Galanterie v každém městě

Když bratři dům kupovali, byl v přízemí domu obchod s galanterním zbožím. Rozhodli se ho zachovat. "Galanterie je v každém městě," vysvětluje Radomil Novotný, "v každé evropské zemi najdete takovýto obchod plný drobného zboží, které je velmi těžké systematicky uspořádat. Chtěli jsme, aby mělo svoji galanterii i Vysoké Mýto."

V renovovaném historickém domě ve Vysokém Mýtě majitelé ponechali obchod s galanterním zbožím

Pan Radomil má velké plány, manažerskou minulost v sobě nezapře, ve vrchním patře domu vybudovali několik hotelových pokojů, v zadní části traktu kavárnu s venkovním posezením na dvoře a piknikovým trávníkem. "Chceme dát prostor mladým lidem," osvětluje svoje další plány pan Radomil, "aby si tu vyzkoušeli nějaké svoje projekty, aby měli kde vystavovat, kde se projevit."

Historickému domu dali bratři Novotní nejen nový kabát, ale i nového ducha. A taky nové jméno. Říkají mu Bonviván, jako místo, kde umí lidé dobře žít!

Spustit audio

Související