Lukáš Kovanda: Trump si s Junckerem překvapivě plácnul. Bát by se měl Peking

26. červenec 2018

Americký prezident Donald Trump opět překvapil. Po washingtonském jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem otočil a místo další eskalace obchodní války mezi USA a EU nyní nastává příměří.

Byť nikdo si nemůže být jistý ničím, jelikož Trump možná opět předvede další názorovou piruetu. Možná však, že jeho včerejší plácnutí si s šéfem Evropské komise bude opravdu platit. Třeba si totiž americký prezident uvědomil, že i obchodní válka je obtížná, rozpoutá-li se současně na dvou frontách.

Schůzka Trumpa s Junckerem: Dohodli jsme se, že se dohodneme

Lucemburčan Jean-Claude Juncker

Spojené státy a Evropská unie se na jednání v Bílém domě dohodly, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží. Ovšem vyjma automobilů.

A bude se nyní o to více soustředit na obchodní konflikt jen s Čínou. Peking je z jeho pohledu úhlavní nepřítel, jelikož s Čínou vykazují Spojené státy více než dvakrát vyšší schodek zahraničního obchodu než s Evropskou unií.

Příměří mezi Washingtonem a Bruselem nadšeně přivítaly evropské trhy. Hlavní ukazatel německé burzy, DAX, se hned ráno dostal výrazně v černých číslech. Velký akciový nárůst si připsaly automobilky v čele s Volkswagenem a BMV, ale také třeba Lufthansa a firmy jako Bayer, Thyssenkrupp nebo Merck. Ty všechny by těžily z „oteplení“ ekonomických vztahů mezi USA a EU.

Zmíněné automobilky se navíc nemusí nyní obávat zavedení cel, kterými Trump ještě před schůzkou s Junckerem často hrozíval. Růst akciových kursů německých automobilek je dobrou zprávou i pro českou ekonomiku, na jejímž výkonu se subdodávky právě německým automobilkám podílí opravdu výraznou měrou.

Optimismus burz

Uvidíme však, jak dlouho optimismus vydrží. Závěr ze schůzky obou politiků je poměrně vágní. Oba ekonomické celky, obě strany Atlantiku, hodlají pracovat na odbourávání bariér vzájemného obchodu.

Setkání šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu

Jenže o to se pokoušela už zamýšlená dohoda TTIP, kterou Trump v podstatě smetl ze stolu, ale kritičtí k ní byli i mnozí v Evropě. Například spotřebitelské svazy, které se obávaly přílivu amerického zboží nižších standardů na trh EU. Evropská strana vlastě byla k úmluvě TTIP, jež se začala dojednávat v roce 2013, kritičtější než strana americká.

Je tedy nepravděpodobné, že by zóna volného obchodu mezi EU a USA mohla vzniknout v brzké době. Optimismus burz je třeba číst zejména jako úlevu, že prozatím nedochází k žádné další eskalaci obchodní války, což posiluje naději na budoucí obchodní mír, eventuálně dokonce na vznik zóny volného obchodu.

Lukáš Kovanda

Cesta k nim ale bude ještě notně strastiplná a vleklá. A případné pokračování obchodní války jen na jedné frontě, mezi USA a Čínou, také není dobrou zprávou. Ani pro světovou, ani pro evropskou a konečně ani pro českou ekonomiku.

Autor je hlavním ekonomem společnosti Cyrrus

Spustit audio