Schůzka Trumpa s Junckerem: Dohodli jsme se, že se dohodneme

26. červenec 2018

Spojené státy a Evropská unie se na jednání v Bílém domě dohodly, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží. Ovšem vyjma automobilů.

Z ostře sledované schůzky mezi prezidentem Donaldem Trumpem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyplynulo, že Unie začne od Spojených států kupovat „velké množství sóji“ a dovážet bude také více amerického zkapalněného plynu, informuje evropský server EurActiv.

Farmacie a zdraví

Lídři také přislíbili, že se obě strany v budoucnu zaměří na odstranění překážek transatlantického obchodu se službami, chemikáliemi a farmaceutickými a zdravotnickými výrobky.

A padl rovněž závazek ke spolupráci na reformě pravidel Světové obchodní organizace (WTO). Právě tu kritizuje Trumpova administrativa za údajné znevýhodňování Spojených států, doplňuje agentura Reuters.

Podle ní by Trumpovy návrhy na uvalení tarifů na dovoz zahraničních automobilů, který šéf Bílého domu považuje za hrozbu národní bezpečnosti, zasáhly některé unijní země velmi citelně. Týkalo by se to zejména produkce automobilek BMW, Daimler a Volkswagen.

 V ohrožení i Japonsko a Jižní Korea

Nejde však jen o Evropu. V ohrožení je také import vozů japonských a jihokorejských výrobců. Washingtonští experti by měli do září prozkoumat, zda dovoz zahraničních automobilů skutečně znamená riziko pro americkou národní bezpečnost.

Před schůzkou panovaly v politických i obchodních kruzích na obou stranách Atlantiku velké obavy. EurActiv uvádí, že vzhledem k nepředvídatelnosti americké hlavy státu se nevylučoval ani katastrofický výsledek.

Nakonec se tak nestalo. Juncker a Trump si na tiskové konferenci vzájemný dialog pochvalovali a nešetřili komplimenty. Přislíbili, že obě strany dále povedou otevřený dialog s cílem posílit obchodní vztahy. A že během následujících jednání nebudou žádná nová cla zavádět.

Ocel a sliby

Kromě automobilů byla nejsledovanější kauzou americká cla na evropskou ocel a hliník. I tady ale zůstalo u slibů. Účastníci schůzky se shodli, že Washington a Brusel budou dále rokovat a pokusí se celý problém vyřešit.

Evropská odnož serveru Politico konstatuje, že Trumpovo vystoupení po boku Junckera v Růžové zahradě Bílého domu nemohlo být odlišnější od nedávné rétoriky amerického prezidenta. Ten před nedávnem pohrozil vystoupením Spojených států z NATO a opakovaně evropské vůdce kritizoval. Evropskou unii dokonce v souvislosti se zostřením obchodních vztahů neváhal nazvat nepřítelem.

Byl to další projev Trumpovy nevyzpytatelnosti na globální scéně. „Evropští vůdci si již dlouhou dobu soukromě stěžovali, že nikdy nevědí, s jakým Trumpem se sejdou. S prezidentem nenávidícím NATO, bourajícím Evropskou unii, cla prosazujícím tyranem, anebo se vstřícným obchodníkem?,“ podotýká server Politico.

autor: smi
Spustit audio

Související