Ludvík Aškenazy. Zažil hrůzy války, ale nenechal v sobě umřít dítě

Kdo by neznal Pitrýska! Malého trpaslíka z rozhlasových her, který utekl svému autorovi Ludvíku Aškenazymu, protože ho namaloval vedle hloupé husy. Napsal Ondřej David.

Pitrýsek pak putoval napříč různými světy, stal se hercem, kraloval v africké říši a čáp ho odnesl až do Dánska, aby rozmlouval s pohádkářem Andersenem. Měl bohatý život, stejně jako jeho autor.

Uchoval v sobě křehkost dětského světa

Logo

Ludvík Aškenazy se narodil ve vlakovém kupé, gymnázium studoval v polštině, maturoval v Sovětském svazu, v Kazachstánu učil dějepis a se Svobodovou armádou došel v květnu 1945 až do Prahy.

Středoevropský spisovatel židovského původu začínal jako reportér na vlnách Československého rozhlasu. Psaní ho uchvátilo natolik, že se stal literátem na volné noze. Přestože díky svému původu zažil spoustu hrůz, uchoval v sobě křehkost a úžas dětského světa. A právě pro děti psal nejradši. Jeho tvorbu ale dodneška milují i dospělí.

Skoro každý z nás ji má doma a mnozí si bez ní nejsou schopni svůj život vůbec představit. Už tušíte, o čem budou další Příběhy z kalendáře?

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio