Lípa není národním stromem kvůli lipovému čaji. Za svou ji považují všichni Slované

Lípa a její košatá koruna s podmanivou medovou vůní provází lidstvo už dlouhé tisíce let. Na světě byste našli asi 30 druhů lip. Mezi naše původní ale patří pouze lípa velkolistá a lípa srdčitá. Poznáme ji podle typických listů tvaru srdce, těžko zaměnitelným květům i omamné vůni, za kterou se právě v tomto období stahují včely z širokého okolí.

Jako národní strom ji umí identifikovat naprostá většina dospělých, dokonce i dětí. Mnoho lidí si mylně myslí, že se tak stalo až v souvislosti se vznikem republiky v roce 1918, kdy byla hojně vysazována. Ale oficiálně se jím stala již v roce 1848 na Všeslovanském sjezdu v Praze, kde ji za svou přijali nejen Češi, ale i Slováci a Slovinci.

Lípa velkolistá kvete nejdříve

Zvolení lípy tehdy představovalo národní symbol odporu proti útlaku velkoněmecké říše, jejímž symbolem byl dub. Od té doby se symbolicky vysazuje při řadě příležitostí a výročí oslavujících českou státnost.

Je symbolem ochrany, pomoci a lásky. Lidé odedávna věřili, že zahání zlé duchy a její pozitivní energie umí člověka zbavit tíživých myšlenek. Víte ale, že lípa je i mocná bylinka s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus a že ze sušených květů můžete udělat více, než „jen“ čaj?

Lípa stříbrná je původem z jižní Evropy

Lipový čaj

Účinky lípy na lidské zdraví jsou až zázračné. Odvar z květu pomáhá rozpouštět hleny, snižuje dráždivost ke kašli, vyvolává pocení a pomáhá při horečce. Vnitřně se užívá také jako prostředek zmírňující žaludeční koliky i obtíže spojené s ledvinovými kameny. A třeba dětem se doporučuje na uvolnění nebo uklidnění před spaním nejen ve formě čaje, ale také koupele.

Blahodárně působí i lipový med, který znali už starověcí Egypťané k léčbě celé řady obtíží nebo také ke konzervaci masa.

Nápoj z lipového květu

Lipový čaj, odvar nebo sirup si můžete připravit i snadno doma z čerstvě nasušených lipových květů. Nejlepší období na sběr lípy je na začátku kvetení, což je na přelomu června a července. Toto období se samozřejmě může měnit v závislosti na tom, jaká byla zima. Nejlépe se můžeme orientovat podle sluchu. Pokud lípa „bzučí“ včelami, tak je optimální čas.

Sbírají se čerstvě rozkvetlé květy. „Herbáře doporučují jako optimální dobu pro sběr lípy dobu mezi 14. a 16. hodinou, kdy je slunce nejsilnější,“ říká Petr Gasparik, jednatel společnosti Serafin – byliny. Sesbírané květy se pak suší ve stínu při teplotě do 35 °C, aby si zachovaly barvu a vůni. Podle mnoha receptů si z nich můžete připravit nejen léčivý lipový čaj, ale také lipovou koupel, lipový med, lipové bonbony či další léčivé prostředky.