ON-LINE ROZHOVOR: Zkouška klíčivosti se vyplatí
Podle čeho při nákupu poznám, že je osivo staré? Jak dlouho skladovat hrášek? Na otázky odpoví v pátek 12. února v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.
Postup zkoušky klíčivosti je poměrně jednoduchý. Z osiva odebereme vzorek (nejlépe 25, 50 nebo 100 semen). Na talířek nebo mělkou misku nasypeme jemný mokrý písek a na něj rozložíme odpočítaná semena. Talíř zakryjeme sklem, nebo přetáhneme igelitem pro udržení vlhkosti a stálé teploty 18-21°C po dobu asi 14 dnů. Osivo celeru, špenátu , kořenových zelenin a paprik klíčí déle, až po 20 dnech.
Po této době spočítáme vyklíčená semena a budeme si pamatovat, že z 25 by mělo vyklíčit 20, z 50 by mělo vyklíčit 40 a ze 100 by mělo vyklíčit 80. Pokud je klíčivost nižší, je možné provést hustší výsevy, mnohdy je však lepší zakoupit osivo čerstvé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://dvojka.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://dvojka.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.