ON-LINE ROZHOVOR: Nastal čas na sadbu jahod

16. září 2016

Je tady září, tedy čas pro výsadbu nových jahod. Kolik času na sadbu vůbec máte? Jaké odrůdy vybrat a jak správně zasadit? Na Vaše otázky budou v pátek 16. září odpovídat Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Když se rozhodnete oživit zahradu u nás tolik oblíbenými sladkými plody, není to jen tak. Zásadně vysazujte jen uznanou sadbu, která bez chorob a škůdců (a navíc je zárukou pravosti uvedené odrůdy).

Rostliny by měly mít dobře vyvinuté srdéčko a mohutné kořeny. Jen tak se sadba ujme. Důležitá je i vlhkost půdy, rostliny nevysazujete do půdy přesušené, za horkého počasí. Ani pravidelná zálivka mnohdy nestačí, protože se půda rychle vysuší.

Postup sadby

Pro výsadbu na záhonech se vyplatí černá netkaná textilie, která nejen propouští vodu, ale zabraňuje růstu plevelů. Půda by před výsadbou měla být dobře zpracovaná, vyhnojená a odplevelená. Pravidelná a vydatná zálivka je nutná až do zakořenění.

Asi za dva týdny po výsadbě je dobře rostliny přihnojit, a to dusíkatým nebo kombinovaným hnojivem. Pozor! Hnojivo nesmí přijít do srdéček. Slabé a pozdě vysazené rostliny jsou pak v zimě, při zmrzání a rozmrzání půdy, vytahovány na povrch půdy a zasychají.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.