ON-LINE ROZHOVOR: Čerstvá zelenina až do mrazu

21. říjen 2016

Které zeleniny lze nechat na záhonech do příchodu mrazíků? Jak ji uchovat co nejdéle? Na otázky odpoví v pátek 21. října v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Teplomilné zeleniny jsou už sklizené, přízemní mrazíky by je nenávratně poškodily. Mít ale čerstvou zeleniny ze zahrádky i v pozdním podzimu umožňuje celá řada zelenin, kterým slabý mráz nevadí a na záhonech je můžete ponechat opravdu až do mrazu. V okamžiku, kdy ale teplota začne klesat hlouběji pod nulu, je na místě i tyto zeleniny sklidit a uložit tak, aby byly zdrojem vitamínů co nejdelší dobu. Pro snadnější přístupnost v době, kdy půda je zamrzlá, se vyplatí zeleninu vyjmout i s kořenovým systémem a založit do mírně vlhkého písku. Takto připravenou zeleninu umístíme do prostoru s teplotou blízko k nule. V případě potřeby je třeba zahnívající zeleniny odstraňovat.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.