ON-LINE ROZHOVOR: Čerstvá zelenina až do mrazu

21. říjen 2016

Které zeleniny lze nechat na záhonech do příchodu mrazíků? Jak ji uchovat co nejdéle? Na otázky odpoví v pátek 21. října v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Teplomilné zeleniny jsou už sklizené, přízemní mrazíky by je nenávratně poškodily. Mít ale čerstvou zeleniny ze zahrádky i v pozdním podzimu umožňuje celá řada zelenin, kterým slabý mráz nevadí a na záhonech je můžete ponechat opravdu až do mrazu. V okamžiku, kdy ale teplota začne klesat hlouběji pod nulu, je na místě i tyto zeleniny sklidit a uložit tak, aby byly zdrojem vitamínů co nejdelší dobu. Pro snadnější přístupnost v době, kdy půda je zamrzlá, se vyplatí zeleninu vyjmout i s kořenovým systémem a založit do mírně vlhkého písku. Takto připravenou zeleninu umístíme do prostoru s teplotou blízko k nule. V případě potřeby je třeba zahnívající zeleniny odstraňovat.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.