„Lidi mi hádají míň, tak se podle toho musím chovat.“ Na kolik let byste Miriam Kantorkovou tipli?

18. březen 2016

Ve snímku Romance pro křídlovku byla protagonistkou jedné z nejerotičtějších scén českého filmu. Tenhle svého času sex symbol začínal v dětství před rozhlasovým mikrofonem a zůstává mu pořád věrný. Stejně jako divadlu.

Už v 10 letech seděla před mikrofonem. „Dotáhl mě sem režisér Budil a herečka Pavla Vrbenská. Říkala, že mám hezký hlas.“ Poprvé se objevila v pořadu Bolenka jede do Moskvy v roce 1945. „Hrála jsem ruskou holčičku a Eva Klepáčová panenku. Až do smrti jsme pak byly přítelkyně.“

Herečkou omylem

Další role na sebe nedaly čekat a Miriam Kantorková s oprávněnou pýchou vzpomíná, že byla několik let nejobsazovanější rozhlasovou herečkou. „To byla strašně krásná práce.“ S rozhlasem je spojená i teď, kdy je „její“ stanicí Rádio Junior. Přitom herečkou nebo moderátorkou vůbec být nechtěla.

„Tehdejší uliční výbor rozhodl, že nepotřebuju studovat. Tak jsem to vzala přes hudbu.“ Za studií se ale dala se k ochotníkům a kostky byly vrženy. Přes Armádní soubor Víta Nejedlého se dostala do Divadla E. F. Buriana, na Fidlovačku a teď je v souboru Háta. „I když jsem překročila 80 let, jsem spokojená.“

Herečka Miriam Kantorková při natáčení minutové hry Dýchánek

Dokud to člověku myslí...

„Mně ty léta nehádají, a když mi hádají míň, tak se podle toho musím chovat. A to vám dá námahu. Musíte dělat, že vás nic nebolí a že sršíte vtipem a optimismem,“ směje se. „Dokud to člověku myslí, mluví a chodí, není důvod nepracovat.“ A jak se udržuje v kondici, když sportu neholduje?

„Sportuju tím, že jezdím autem.“ K tomu ve volných chvílích píše knihu s levnými recepty. „Ale jsem lenoch a technika je můj nepřítel. Musím to psát vlastní rukou a doufám, že to do konce roku dám dohromady,“ slibuje zájemcům.

Romance byla studená

V očích filmového publika ji proslavila role Tonky ve Vávrově filmu Romance pro křídlovku. Její koupel v řece za asistence nesmělého Jaromíra Hanzlíka je nezapomenutelná a působí velmi eroticky.

„Něco tak decentního jsem už v žádném filmu nezažila,“ vzpomíná Miriam Kantorková.Štáb prý byl při této scéně velmi úzký. „A nebyla to legrace. Voda měla 7 °C a Jaromír Hanzlík se třásl zimou. Ale byl to krásný scénář.“

Jak vzpomíná na natáčení filmu Kladivo na čarodějnice? Proč jsou její láskou obrazy? Jaký má recept na životní situace? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio