Leonie Swannová: Glennkill – Ovce vyšetřují. Čte Marie Štípková

Jednoho rána leží pastýř George Glenn mrtvý v trávě a z těla mu trčí zabodnutý rýč. Nejchytřejší ovce z jeho stáda, slečna Maplová, se rozhodne vypátrat, kdo ho zabil. Za života George ovcím nahlas předčítal z detektivek, takže základy kriminalistiky jim nejsou cizí. Během pátrání ovce zažijí nečekaná dobrodružství, ale nakonec všem člověčím záhadám přijdou na kloub.

Čte: Marie Štípková
Připravila: Gabriela Albrechtová
Napsala: Leonie Swannová
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Alena Sabolová
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Josef Kačmarčík
Premiéra: 5. 2. 2022

S ovcemi si většinou spojujeme negativní vlastnosti: hloupost, tupost, stádnost, bezradnost. Žádný z těchto atributů ovšem neplatí pro hrdiny románu Glenkill – ovce vyšetřují od Leonie Swannové.

Německá autorka, jejíž debut se stal v roce 2005 bestsellerem a byl přeložen do 32 jazyků, obdařila své ovce velkým odhodláním a touhou zjistit pravdu. Rozhodnou se totiž vypátrat, kdo zavraždil jejich milovaného pastýře George Glenna.

Když máte čuch na lidi

Leonie Swannová vystudovala filozofii, psychologii a anglickou literaturu v Mnichově, nyní žije v Berlíně. Po studiích pracovala v žurnalistice a PR. Se spisovatelskou kariérou vůbec nepočítala, neměla literární zkušenosti ani ambice. K úspěchu jí pomohl především originální nápad proměnit ovce v detektivy, zároveň jim ale ponechat jejich zvířecí pohled na svět.

Marie Štípková

„Moji detektivové nemohou vyslechnout žádného podezřelého. Neznají lidské pojmy, jako je ‚žárlivost‘ nebo ‚peníze‘. Právě to mě však na tomto nápadu přitahovalo. Chtěla jsem zjistit, co dokáže stádo ovcí, aby našlo vraha. A co dokáže spisovatel, který jejich příběh vypráví. Ovce mají citlivý čich, který jim dokáže říct, kdo lže, kdo se bojí, kdo je s kým příbuzný,“ líčí autorka, co všechno v jejím příběhu pomáhá ovcím rozplétat vztahy a chování lidí.

Na rozdíl od jiných, běžných stád mají Georgovy ovce výhodu v tom, že jim jejich pastýř ještě za života předčítal milostné romány a detektivky. Díky tomu si dokážou dát leccos dohromady. I když jejich dedukce občas pokulhávají, nakonec se pravdy přece jen doberou.

Ovce jsou odrazem lidí

Jak Swannová v jednom rozhovoru přiznala, ovce má odjakživa ráda. „Patří mezi nejstarší domácí zvířata a sdílejí s námi život už tisíce let. Jsou to stádní zvířata s bohatým sociálním chováním. V mnoha ohledech jsou odrazem lidí.“

„Překvapilo mě, že ovce žijí ve společenství, které oceňuje osobní iniciativu. Pravda, rády někoho následují. Ale ne vždy stejného jedince, ani nejsilnějšího nebo nejstaršího berana. Následují ty, kteří mají dobré nápady. Kterákoli odrbaná ovce může strhnout ostatní, pokud jako první objeví cestu skrz plot,“ říká autorka.

Mluvící jména

Pro svoji uměleckou dráhu si zvolila pseudonym, aby oddělila svůj soukromý život od toho spisovatelského. I některé její ovce mají „literární“ jména. Jistě nepřekvapivý, že nejchytřejší ovcí stáda, která vede vyšetřování, je slečna Maplová. Jméno nezapře odkaz na slavnou detektivní kolegyni Marplovou.

V hledání vraha jí pomáhá také černý beran Othello nebo tlustý beran Moby Dick, který co si jednou zapamatuje, to už nikdy nezapomene. Každá z ovcí má jiné vlastnosti i charakter, všechny dohromady se navzájem doplňují, a dokážou tak společnými silami dovést pátrání až do úspěšného konce.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.