Lenka Klicperová: S vojáky na frontě pochopíte, co je pro ně důležité a proč

13. červenec 2016

Válečná fotografka a novinářka Lenka Klicperová létá do Sýrie a Afghánistánu. Jak se k ní vojáci chovají? Jaké to je být na dostřel vojáků Islámského státu?

„Dělám to ráda a dobrovolně. Ale je to fyzicky a psychicky náročné. Nespíte. Jste pořád v napětí. A když už se někam dostanete, fotky musí být co nejlepší. Je to práce od rána do noci,“ říká reportérka Lenka Klicperová. V Afghánistánu se prý vojáci o novináře starají. V Sýrii se ocitla v regulérní bitvě.

Byla čtyři hodiny pod ostrou palbou. Odmítá, že by to absolvovala jen kvůli fotkám. „Není to takhle jednoduché. Dělala jsem to pro všechno. S vojáky na frontě pochopíte, co je pro ně důležité a proč. Zažijete stejné pocity. Mají můj obdiv a jsou nesmírně stateční.“

Ženy na frontě

Na severu Sýrie bojují v jednotkách syrských Kurdů i ženy. „Tam kladou větší důraz na rovnoprávnost pohlaví a ony jdou na ty frontové linie dobrovolně. Snaží se dokázat, že můžou být stejně dobré bojovnice jako muži. A v mnoha případech se jim to daří,“ ujišťuje Klicperová.

Sýrie, Kobani

Sama se ocitla na dostřel IS. „V Sindžáru, kde frontová linie probíhá uprostřed rozbořeného města. Byli jsme od nich asi 50 metrů a bylo to komplikované, protože nikdy nevíte, kde jsou ostřelovači.“

Jak probíhá obnova Kobani? Jak se na frontě chovají ženy? Co na její profesi říká rodina? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

Sýrie, Kobani
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio