Kytara je malý orchestr. Nic se jí nevyrovná, říká Věra Martinová

23. listopad 2016

První dáma country music. I tak se přezdívá jedné z nejúspěšnějších českých countryových zpěvaček Věře Martinové. Na vrcholu se drží už 30 let.

Věra Martinová je neodmyslitelně spojená s country a kytarou. „V osmi letech jsem chodila do skautu. V tom krátkém období, kdy byl povolen. A k tomu patřily táboráky. Mně se to líbilo a hned jsem chtěla hrát na kytaru.“

Studium na konzervatoři

„Kytara je takový malý orchestr, který si můžete vzít všude s sebou. Jenom s houslemi si písničku nezazpíváte, ale protože kytara vyluzuje hudbu v akordech, tak už není potřeba skoro nic víc,“ myslí si zpěvačka. Martinová hru na kytaru dokonce studovala. A to i na konzervatoři.


Jsem spokojená, žiju si, tak jak jsem chtěla. Mám takové rodinné štěstí.

Klasiku jsem ale nikdy hrát nechtěla

„Klasiku jsem ale nikdy hrát nechtěla. Noty mě vždy svazovaly a z ničeho se tam nevylžu, když zapomenu. Studium brněnské konzervatoře ale byla nádherná léta.“ Od 80. let Martinová jezdila s Orchestrem Gustava Broma, poté zpívala se skupinou Schovanky. První velké sólové úspěchy přišly v roce 1986.

30 let v popředí

„Byl to zlomový rok, protože jsem se rozhodla jít vlastní cestou. Nebyla to ale žádná raketová kariéra.“ Teď už se ale zpěvačka drží v popředí už 30 let. „Něco si pamatuju, jako by to bylo včera. Něco už je strašně daleko.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.