Kvalitní výrobky poznáte podle značky, říká ředitel střediska pro podporu kvality

7. srpen 2014

Víte, co kupujete? Abyste to měli snazší, radí vám Národní informační středisko podpory kvality. Jan Taraba je jeho ředitelem a spolu s celým střediskem se snaží, aby lidé vybírali kvalitně.

Národní informační středisko podpory kvality stojí například za programem Česká kvalita. Jedná se o unikátní systém značek, které musí splňovat ta nejpřísnější kritéria.

„Vše musí být kontrolováno třetí stranou, takže nějaké prohlášení výrobce pro nás nemá vypovídající hodnotu,“ vysvětluje ředitel střediska Jan Taraba.

Za vším hledej značku

„Pokud se jedná o značku kvality zaměřenou na služby, tak probíhá hodnocení formou vyškolených hodnotitelů přímo ve společnosti,“ dodává Taraba.

Čtěte také

Z oblasti potravin existuje sice pouze jedna značka, zato v oblasti spotřebního zboží nepotravinářského původu je portfolio značek velmi široké. „Najdete tam značky od dětských botiček přes certifikaci textilu, nábytku až po práci postižených, tedy výrobky z chráněných dílen,“ říká.

Národní zájem

Zájem o značky je poměrně veliký, přesto není takový, jaký by si vedení střediska přálo. „Nicméně jsou výrobci a poskytovatelé služeb, kteří se právě tou kvalitou chtějí odlišit a dát spotřebiteli něco navíc,“ dodává.

Národní informační středisko podpory kvality vzniklo v roce 2000 na usnesení vlády, kdy byla přijata národní politika kvality. „Středisko bylo zřízeno, aby naplňovalo cíle a projekty národní politiky,“ vysvětluje jeho vedoucí.

Kvalita není jakost

Kromě Tarabova střediska funguje v České republice i Česká společnost pro jakost. Ta taky kontroluje kvalitu a jakost výrobků a služeb v České republice. „Ta ovšem vznikla dříve už v roce 1993 a více se zabývá oblastí vzdělávání a certifikací.“

„My se naopak snažíme dělat systém managmentu kvality a děláme značky kvality pro spotřebitele. Naším nejdůležitějším posláním je realizace národních cen,“ popisuje Taraba.

Jaká je momentálně situace na trhu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.