Krvavý Žižkov se probouzí. Temné povídky z nové antologie věnované slavné pražské čtvrti

24. březen 2024

Úspěšná kniha povídek o „vyloučené“ brněnské lokalitě Krvavý Bronx z roku 2020 má své volné pokračování. Brněnské kulisy tentokrát vystřídal pražský Žižkov v průběhu dvacátého století. Knižně vyjde antologie Krvavý Žižkov v týdnu před Velikonocemi, ve vltavské Povídce si několik příběhů můžete poslechnout už nyní a pak online čtyři týdny po odvysílání.

Účinkují: Dana Černá, Aleš Procházka a Václav Neužil
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 18. 3. 2024

Služky, prostitutky, nádeníci, zbloudilí zoufalci, sebevrazi a další lidičky z pražské čtvrti, která si dodneška říká „svobodná republika Žižkov“, ožívají v příbězích čtrnácti českých prozaiků a prozaiček.

Stejně jako v případě Krvavého Bronxu, i tentokrát byly autorům přihrávkou k psaní strohé výstřižky z dobové „černé kroniky“, které zaručovaly šťavnatou zápletku, ale nikoli šťastný konec. Mordy, zločiny z vášně, sebevraždy z nešťastné lásky či prostého zoufalství, ale i pitoreskní výstřelky a jiné kuriozity tedy v příbězích zůstaly. Navzdory potemnělé tónině povídek lze ale zakoušet i rozkoš: ze sumy stylů i zažehnutých fantazií.

Z antologie Krvavý Žižkov, kterou vydává nakladatelství Druhé město, jsme pro vás vybrali povídky Jakuby Katalpy, Stanislava Bilera, Aleše Palána, Lucie Faulerové, Petry Hůlové, Jaroslava Rudiše a Markéty Pilátové. V knize kromě jmenovaných najdete ale například i texty Miloše Urbana, Radky Denemarkové nebo Jiřího Padevěta.

Jakuba Katalpa: Skoba

Nový Žižkov se rodí, statky a pole pomalu ustupují činžákům. Město pohlcuje půdu i lidské duše. Johana už také nevidí svou budoucnost v chlévě u krav, ale někde v novém činžáku. Chtěla by si půjčit peníze a také začít stavět, ale její muž o tom nechce ani slyšet. Rozkol mezi manželi a jejich představami o budoucím životě spěje k dramatickému konci.

Stanislav Biler: Zoufalá služka

Služtička přinese, služtička poslouží. Ale běda, jak se stane nežádoucí, třeba kvůli následkům nedobrovolnému poměru se svým pánem. To pak skončí na ulici raz dva. Vypravěčka povídky, propuštěná služka, horečnatě bloudí se svým nemocným dítětem ulicemi Žižkova a hledá cestu ze své bezvýchodné situace.

Aleš Palán: Zraněn při čtení novin

Příběh Josefa Klingwarta, neúspěšného soudničkáře Prager Tagblattu, je zábavnou i děsivou hříčkou současně. Aniž by byli přímo jmenováni, defilují povídkou slavné osobnosti pražské německé literatury. A aniž by to bylo přímo řečeno, nepříliš talentovaný Josef K., až přijde za pár let jeho a jemu podobným čas, vyroste v odporný hmyz a se všemi pěkně zatočí.

Lucie Faulerová: Přijď zejtra

Hana je v tom a jde za bábou, aby jí od nechtěného těhotenství pomohla. František po smrti maminky bloudí smutně městem a nešikovně se pokouší oslovit kolemjdoucí. Dvě ztracené duše, které potřebují pomoc. Najdou ji v setmělých ulicích Žižkova?

Petra Hůlová: Zloději hus

Alois, Míša a Karel rostou na Žižkově jak dříví v lese. Když ale všichni lidi kolem začnou bláznit kvůli husám, rozhodnou se s tím něco udělat. Groteskní povídka s nečekaným rozuzlením.

Jaroslav Rudiš: Sběratel citů

Noční rozhovor na cestě domů z hospody U Vystřelenýho oka. Temné příběhy žižkovských sebevrahů a prokletý byt v domě v Žerotínově ulici.

Markéta Pilátová: Příbytky duší

Jako vystudovaná egyptoložka s docenturou z chrámového účetnictví v Abúsíru teď mohla být někde v Káhiře na vykopávkách. Ona ale pracuje v regionálním muzeu, ve městě, ve kterém se narodila i vyrůstala. Může za to nález starých lidských kostí v papírové krabici.

Jan Weiss: Miluj svého bližního

Tato jediná povídka není součástí antologie Krvavý Žižkov. Týdenní vysílací cyklus jsme jí ale doplnili pro její místo děje i zápletku. Jaroslav Papáček byl za první republiky pražským detektivem, který leccos vyšťáral a vyřešil řadu případů. Jenže byl dle svých slov příliš soucitný, snadno se dojímal a měl měkké srdce. Pracovní povinnosti ho jednou přivedly i na pražský Žižkov. A právě tam definitivně pochopil, že mu chladný detektivní mozek prostě chybí…

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.