Krvavá historie roku 2. Historické drama podle románu Viktora Huga Devadesát tři

26. únor 2022

Jiří Adamíra, Daniela Kolářová, Ota Sklenčka, Eduard Cupák a další v dramatickém a romanticky vypjatém příběhu o ideálech Velké francouzské revoluce i teroru, který následoval. Napsat takový román těsně po potlačení pařížské komuny, a přitom v něm neodsoudit její protagonisty, chtělo od Victora Huga velkou odvahu. Rozhlasovou adaptaci z roku 1989 uvádíme k výročí 220 let, které od narození Victora Huga uplynou 26. února.

Osoby a obsazení: průvodce dějem (Jiří Šrámek), průvodce dějem (Jana Andresíková), Lantenac (Jiří Adamíra), Halmalo (Oldřich Vlach), Michella Flechardová (Daniela Kolářová), Radoub (Pavel Rímský), Telmarch (Lubor Tokoš), Cimourdain (Ota Sklenčka), kapitán (Soběslav Sejk), dělostřelec (Pavel Pípal), námořník (Dalimil Klapka), Danton (Miroslav Moravec), Marat (Eduard Cupák), Robespierre (Petr Pelzer), Imanus (Ilja Racek), hlasy (Oldřich Janovský, Miloš Rozhoň a Vladimír Pospíšil)
Napsal: Jan Kolář
Dramaturgie: Marie Říhová
Překlad: Josef a Milena Tomáškovi
Hudba: Vladimír Truc
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1989

Svůj poslední román pojmenoval Victor Hugo podle roku 1793, roku, který byl jedním z nejdramatičtějších období revoluce. Dramatický, romanticky vypjatý děj se odehrává na pozadí reálných událostí, zejména v kraji Vendée, kde byly silné pozice protirevolučních royalistických sil.

Logo

Místo ideálů teror

V románu jsou zachyceny historické změny, kterými prošlo revoluční hnutí a jeho ideály v období teroru. V textu se také objevují úvahy o svobodě a právu, popis složitosti a roztříštěnosti revolučního procesu a pojmenování obecných principů, platných i pro další revoluce.

Odvážné dílo

Románem Devadesát tři stvrdil Victor Hugo svou pověst. Napsat těsně po krvavém potlačení pařížské komuny román o Velké francouzské revoluci, ve kterém neodsoudí její protagonisty, si žádalo velké odvahy.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související