Krize v hokeji je podle Slavomíra Lenera silné slovo. Spíše by použil zdvižený ukazovák

17. květen 2011

Generalní manažer národního hokejového teamu Slavomír Lener byl hostem úterního (17. května) pořadu Je jaká je po 9:05 hodině.

Slavomír Lener pozoroval mužstvo, sjíždějící se do Brna na chystané Mistrovství světa v ledním hokeji 2011. „Už když hráči postupně přibývali, tak zapadali jeden k druhému velmi lehce. Nebyl vidět rozdíl, jestli je někdo z NHL a jiný teprve začíná. Jako trenér se člověk zaměřuje hlavně na výkonnost. Jako manažer jsem mohl prvně vidět, jaké jsou vztahy mezi hráči. A s klidným svědomím mohu říct, že bylo jasně vidět, že když zavládne pohoda v kabině, je vidět i na hřišti,“ říká Slavomír Lener.

Pozorovat zápas z tribuny pro něj bylo neskutečně stresujícím zážitkem. „Nemohl jsem křičet na rozhodčího, ani upravovat pětice dle aktuální potřeby. Nic z toho mi jako manažerovi sedícímu nahoře nebylo souzeno dělat.“ Na druhou stranu měl dost možností a času, vnímat atmosféru, která na turnaji panovala. Mužstvu vyhovovalo slovenské prostředí. Publikum doufalo že se Češi a Slováci dostanou do semifinále. Bohužel se tak u Slováků nestalo a tak slovenští hokejoví fanoušci začali fandit i nám. „Z tribun byl slyšet pokřik „Jste tu doma“ a to hrozně zahřeje u srdce.“

O prohře se Švédskem se vyjadřuje následovně: „Turnaj má 9 zápasů. Od roku 1973 se nestalo, že by někdo vyhrál všechny zápasy. My jsme si bohužel vybrali ten jeden nepovedený právě se Švédskem.“ Nutno podotknout, že švédská reprezentace měla naopak skvělý den. „Byl jsem v jejich zemi 4 roky,“ pokračuje Slavomír Lenert. „Už na klubové úrovni si jsou naprosto vědomi, jak hrát kvalitní hokej. Chytrostí a zodpovědností. Je zapotřebí vzít v úvahu, že odehráli mistrovství světa v neskutečné formě a my jsme bohužel slavili pátek třináctého. Švédové byli rozhodně lepší, ale rozhodčí tomu moc nepomohli. Brání neskutečně dobře a my jim dali tu šanci, aby šli do protiútoku dva na jednoho, nebo dokonce tři na jednohoTo se trestá v jejich případě téměř bez výjimky.“

Logo

V zápase s Ruskem byla situace úplně jiná. Po první třetině si hráči v kabině řekli, že v tomto utkání padne hodně gólů. Změnili tak kompletně systém hraní. Uzavřelo se více střední a zadní pásmo. Tím se podařilo Rusy sevřít a otočit z 2:3 na 5:3. Tím jsme rusy natolik vyhodili z konceptu, že již zápas nedokázali obrátit a my získali bronzové medaile.

V naší zemi se mluví o krizi ledního hokejového dorostu. „Krize je rozhodně silné slovo, Použil bych spíše zdvižený ukazováček. Dříve jsme s naprostou samozřejmostí vyhrávali všechny juniorské turnaje. Se Švýcarskem jsme s patnáctiletými hráči vyhrávali proti osmnáctiletým. Doba se mění, svět nás v mnohém dohnal a v lecčems i předehnal.“ V České republice bylo v roce 2011 cca 40 000 registrovaných hráčů, Kanada jich má 680000. Tedy několikanásobně větší potenciál pro skvělé talenty.

V současné době se snažíme přesvědčit každého kluka z vesnice, aby hokej zkusil,“ uzavřel Slavomír Lener.

autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.