Král Šumavy. Nepolapitelný fantom hranic

Jméno Josefa Hasila spoustě lidí nic neřekne. Když se ale doplní Král Šumavy, většina si hned představí hluboké pohraniční hvozdy s bažinami. Legendární převaděč se v nich pohyboval s jistotou a po roce 1948 několik let unikal policistům i pohraničníkům. Hasil se narodil 8. února 1924 v chudé rodině nedaleko Prachatic. Za války byl totálně nasazený v Pasově, ale podařilo se mu uprchnout. Přidal se k partyzánům v pohraničí a naučil se znát šumavskou krajinu jako málokdo.

Po válce se stal členem Sboru národní bezpečnosti, ale po únorovém převratu už nechtěl mít se státní mocí nic společného. Začal převádět na Západ politické uprchlíky, jenže záhy byl dopaden a odsouzen k devítiletému trestu. Tím mohl jeho příběh skončit, ve skutečnosti šlo spíše o jeho začátek.

Začal převádět zahraniční agenty

Po roce a půl uprchl z pracovního tábora v Krušných horách do Západního Německa. Vstoupil do řad americké tajné služby a začal přes pohraniční pásmo převádět zahraniční agenty. Opačným směrem mu společnost dělali političtí vězni, exministři, poslanci nebo kněží. Zkrátka všichni, které v novém československém zřízení čekala krajně nejistá budoucnost.

Několik let si z pohraničníků dělal dobrý den. Díky tomu se stal doslova lidovým hrdinou a pro režim nepřítelem číslo jedna. Postupem času byla železná opona stále neprostupnější. Objevily se ploty s vysokým napětím, minová pole, všudypřítomné strážní věže a trvale svítící reflektory. Proti tomu dokonalá znalost terénu nestačila.

V USA našel novou lásku

Hasil musel zůstat natrvalo na Západě. Na české straně přitom nechal snoubenku i malého syna. Odešel do USA, kde si našel novou lásku a vyženil tři děti.

Do vlasti se vrátil až po sametové revoluci, kdy si po dlouhých 35 letech opět padl do náruče se svým synem. V roce 2001 převzal z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství. Doma byl ale už v Chicagu, kde také v roce 2019 zemřel ve věku 95 let.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.