Korsika, to jsou Tatry uprostřed moře

5. srpen 2014

Sardinie a Korsika patří mezi největší ostrovy ve Středozemním moři. Jeden jako horský masiv zasazený do vody, druhý jako plážové letovisko. Ideální místo na dovolenou téměř pro každého.

Na Korsice a Sardinii by si měl každý najít to svoje. Ať už plážový povaleč, jachtař, horal nebo člověk, který se rád prodírá rozbouřenou řekou. „Je to dáno tím, že oba ostrovy leží kousek od sebe, ale každý je jiný,“ říká cestovatel Jan Hocek.

Korsika, čtvrtý největší ostrov Středomoří, vypadá na první pohled, jako kdyby někdo vyříznul kus Alp a hodil ho do moře. Hory zde mají až 3000 metrů a i v létě na nich zůstávají zbytky sněhu. „Jsou to vysoké a divoké hory. Představte si Vysoké Tatry trčící uprostřed moře.“

Čtěte také

Nejvíce turistů se i přesto soustředí u plážových pobřeží. Odtud se dá vyrážet na výlety do vnitrozemí. Zatímco na východním pobřeží převládají mírnější a poklidnější písečné pláže, na západě to jsou divoké skály. „Na západě jsou menší uzavřenější pláže a moře zde bývá rozbouřené.“

Na Korsiku se dá jezdit i mimo letní sezónu. Například na jaře, když taje sníh, jezdí na ostrov často vodáci. „Jsou tam úžasné horské říčky ve skále, která je přes léto normálně suchá. Valí se tam velké množství vody,“ doporučuje cestovatel.

Vepřové na Korsice chutná po kaštanech

Na podzim je ostrov už o poznání vylidněnější a panuje zde komornější atmosféra. Ostrov je zbarvený do mnoha barev. Největším podzimním lákadlem podle Hocka jsou dozrálé jedlé kaštany.

„Nejčastěji je opékají. Specialitou ale je vepřové maso, které je nasládlé právě díky kaštanům, které vepříci pojídají,“ říká.

Plážová pohoda na Sardinii

Pláže na Sardinii

Kromě Korsiky se Hocek několikrát podíval i na další ostrov ve Středozemním moři – italskou Sardinii. Ta je po Sicílii druhým největším ostrovem ve Středozemním moři. Z Korsiky se dá na ostrov lodí přeplout průlivem. „Za dobrého počasí jsou oba ostrovy vzájemně vidět.“

Karibik Středomoří, jak se také Sardinii přezdívá, je známý především svými plážemi. Například na populární Smaragdové pobřeží jezdí se svými jachtami i ty největší celebrity. „Jsou zde krásné pláže, zátoky, písek i nádherná voda,“ říká Hocek.

„Sardinie má i nádherné vnitrozemí, kulturu i hezká města a zajímavé památky,“ připomíná cestovatel.

Jak cestovat po ostrovech? Co si s sebou zabalit? Jaká je Korsika v létě? Poslechněte si v iRadiu.


Zobrazit místo Korsika a Sardínie na větší mapě
autoři: zis , jra
Spustit audio