Koloběžkáři na Tour de France: „Okolí se napřed smálo a pak nám všichni drželi palce“

15. srpen 2013

Na začátku byl jeden bláznivý sen: zvládnout to, co nikdo před tím, tedy ujet nejnáročnější cyklistický závod světa Tour de France na koloběžkách.

Koloběžkáře Michala Kulku, Václava Lišku a Jaromíra Odvárku vyzpovídala ve čtvrtek Eva Kvasničková.

Koho to napadlo?
Autorem nápadu byl Václav Liška. „Vzpomněl jsem si, že Tour de France absolvoval Josef Zimovčák na vysokém kole a napadlo mě, co to zkusit na koloběžkách. Kluci se toho chytli a dali jsme to o 8 let později. Naše okolí se napřed smálo, pak bylo skeptické a nakonec nám všichni drželi palce.“

Ze snu se postupně stávala realita a ve finále stála šestice koloběžkářů pod Vítězným obloukem na Champs-Élysées se šampaňským v ruce. V nohou měli 3 403,5 kilometrů, na koloběžkách ujeli 250 hodin rozložených do 23 dnů.

Tour de France na koloběžce 2013

Dali to!
Kterou chvíli považují za nejlepší z celé akce? Pro Michala Kulku to prý byl moment, kdy se u Vítězného oblouku nakonec všichni objali a řeli si: tak jsme to fakt dali. Jaromír Odvárka dodal, že to bylo moc fajn a zažili spoustu legrace. Prý se nepohádali a ani nezažili tzv. ponorku. "Problémy byly, ale všechno jsme to zvládli ve veselém duchu." Václav Liška měl euforických momentů hned několik. „První byl na Korsice, kdy jsem si uvědomil, že jsme tady. Další bonus byl ten, že jsem se tipoval na prvního odpadlíka, ale vydržel jsem to. Třetí byl na na Champs-Élysées.“

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.