Kniha o botanikovi Větvičkovi popisuje i jeho Dobrá jitra v Českém rozhlase, říká autor Petr Havel

28. únor 2024

„Porozumět přírodě je základní lidská potřeba a nutnost,“ říká Petr Havel z portálu Naše voda, který se dlouhodobě věnuje zemědělským a ekologickým tématům. Nedávno mu vyšla kniha rozhovorů s botanikem Větvičkou. „Byl to proces vzájemného přibližování, kdy jsme si párkrát velmi dobře popovídali,“ doplňuje v pořadu Hovory.

Václav Větvička

„Větvička je skutečně renesanční člověk mnoha profesí. Svůj život přirovnává ke kolejišti, kde potkával různé osoby, které označuje za výhybkáře. A právě tito lidé ho v životě dál směřovali,“ popisuje Havel s tím, že se původně jeho kniha měla tak i jmenovat. Nakonec dostala název Nejkrásnější země nám leží pod nohama.

„On není jen botanik, dendrolog nebo správce botanických zahrad, on přírodu pojímá skutečně komplexně. A navíc je to vlastenec,“ popisuje.

Čtěte také

Šťastná Dobrá jitra

Spolu se poprvé setkali v České rozhlase, ale už před mnoha lety.

„Václav Větvička dlouhé roky dělal Dobrá jitra (dnešní Dvojky, tehdy Českého rozhlasu 2 - Praha), ale vystupoval i v pořadu Meteor, kde jsem fungoval i já. Tedy jsem ještě byl malý chlapec, a přestože jsme se neznali, zřejmě jsme se i reálně potkávali.“

Lidé budou botanika Větvičku znát i z různých televizních receptářů, kde šířil osvětu o bylinách, stromech a přírodě, nejen té české. „On sám, a to je dobré říct, považuje za nejšťastnější a nejlepší produkt toho, co ve své osvětě dělal, právě Dobrá jitra v Českém rozhlase,“ usmívá se Petr Havel.

Václav Větvička

Větvička mu byl při práci na knize nejen partnerem při rozhovorech, ale také užitečným spolupracovníkem.

„Valnou, skoro bych řekl drtivou většinu práce na knížce odvedl sám Václav Větvička. Protože dodal všechny své příběhy, ale i velmi zručné kresby krajiny plus ukázky z rozhlasového vysílání,“ pochvaluje si.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.