Kirchentag v Drážďanech přiláká nejméně sto tisíc lidí

15. květen 2011

Tisíce účastníků i dobrovolníků, posílení dopravy, mimořádné prázdniny pro školy a prodloužené směny pro pekaře. Saské Drážďany a s nimi i celé Německo finišují v přípravách na 33. setkání německých evangelických církví, tzv. Kirchentag 2011, který proběhne 1. – 5. června. Letos se v Drážďanech uskuteční také Středoevropské setkání křesťanů. Jaká témata budou dominovat a jak je město na nápor věřících i dalších hostů připraveno?

Je to už podruhé během dvaceti let, kdy Sasko hostí tzv. Kirchentag, setkání evangelických církví, poprvé se ve svobodném státě konalo v roce 1997 v Lipsku. Ve Florencii na Labi očekávají nejenom nejméně sto tisíc účastníků, přes dvě tisícovky akcí – od bohoslužeb přes diskuse až po koncerty či výstavy, ale především otevřený a přátelský dialog. Organizátoři pro něj zvolili motto vybrané z Matoušova evangelia: „...tam bude i tvé srdce“.

„Tento svátek víry pro nás znamená hodně. Každé dva roky se církev opět jednou dostává do centra pozornosti veřejnosti i médií, dosud se akreditovalo přes 1400 novinářů, budou si všímat, co si křesťané myslí o společnosti a jejím směřování, v čem vidí svůj příspěvek k dalšímu vývoji. Je to rovněž příležitost zamyslet se nad tím, jaké hodnoty vyznává, na jakých základech staví společnost, jakou roli hraje víra, a to i v souvislosti s aktuálními tématy jako jaderná politika, ochrana životního prostředí, sociální spravedlnost či Evropa.“

Kirchentag

Zhodnotila význam a poslání setkání teoložka Ellen Ueberschärová, generální tajemnice Setkání evangelických církví. Drážďany se mimořádně těší také na účastníky z Česka včetně těch, kteří se přijedou podívat pouze na jeden den.

„Pro hosty ze střední a východní Evropy jsme připravili speciální středisko v centru města, které poslouží jako místo setkávání, besed, dialogu, a to i s možností tlumočení, takže nebudou ani jazykové bariéry.“

Řekla Českému rozhlasu Ellen Ueberschärová a připomněla také, že tzv. Kirchentag se neobejde bez nezištné práce tisíců dobrovolníků. Z dosud registrovaných sto tisíc lidí, kteří zůstanou všech pět dní, se už 30 tisíc přihlásilo k pomoci s organizací, ať už půjde o přípravu jídel či regulování dopravy.

Kirchentag 2009 - účastnice ukazují heslo "Člověče, kde jsi"

„Zájem zúčastnit se setkání předčil naše očekávání, ještě hledáme přístřeší pro zhruba tisíc účastníků, deset tisíc hostů chceme ubytovat v soukromí, zcela ve smyslu biblické pohostinnosti.“

Říká Ellen Ueberschärová, generální tajemnice Setkání evangelických církví, která rovněž ocenila všechny lidi v Drážďanech a okolí, kteří křesťanům otevírají nejenom své příbytky, ale i srdce a těší se na dialog i poznávání jiných názorů či kultur.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu