Když mi nabídli roli v Koljovi, myslela jsem, že je to vtip. Tomáš Töpfer a Lilian Malkina u Jana Čenského

14. listopad 2021

Moje oblíbená místa začínají na P. Paříž, Praha a Petrohrad. Tam jsem vystudovala herectví a pracovala 35 let, prozrazuje Lilian Malkina, která přišla do studia s Tomášem Töpferem.

„Můj strýc a teta studovali v Praze ve 30. letech. Já jsem se rozhodla odjet do Česka, když mi bylo 54. Herečka bez znalosti jazyka. Věděla jsem, že nebudu hrát. Ale dali mi příležitost, hraji ve třech divadlech a dodnes se učím nové texty. Jinak bych asi prodávala lístky v nějakém kině,“ přibližuje své začátky v Česku Lilian Malkina.

Šumaře na střeše jsme hráli i v Národním

Jak se jí podařilo získat roli ve filmu Kolja? „Byla jsem tu asi dva roky. Zavolali mi, abych přišla na kostýmní zkoušku. Já myslela, že je to nějaký vtip, Svěráka jsem neznala. Původně to měla hrát Jana Altmanová. Ta říkala, proč to mám hrát já, která neumí rusky, když je tu dobrá ruská herečka. Když dostal Kolja Oscara, Zdeněk Svěrák nám objednal malé Oscárky.“

S Tomáše Töpferem se seznámili na Shakespearovských slavnostech. V Divadle Na Fidlovačce si pak zahrála dohazovačku ve hře Šumař na střeše, která měla 400 repríz.

„Šumaře jsme hráli dokonce v Národním divadle. To jsem si půjčil na léto, když bylo zavřené. Měli jsme tam mít 19 představení. Na prvním bylo sto lidí a já si říkal, že zkrachujeme. Nakonec jsme ještě dvě představení přidávali, zaplatili pronájem, vydělali a ještě dali peníze za Fidlovačku. Já už opravuji čtvrté divadlo, cítím se jako národní buditel,“ dodává Tomáš Töpfer.

Která místa v Praze Lilian miluje a jak se dostala na Shakespearovské slavnosti zadarmo? Proč se jí nepodařilo stát se baletkou? Jak na Tomáše zapůsobila první návštěva Vinohradského divadla?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související