Když mě Lucka Bílá oslovila, tak jsem zkameněl. Duet se moc povedl, poznáte, když vás má někdo rád

20. duben 2022

Zpěvák Jan Bendig se narodil v Hradci Králové v roce 1994 a do povědomí nás všech se zapsal před lety jako benjamínek televizní pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar. To bylo v roce 2009 a dnes má tento talentovaný mladý muž a skvělý muzikant dokonce natočený i duet se zlatou slavicí Lucií Bílou.

Gratuluji ke společné písničce s Lucií Bílou. To je možná takový splněný sen, ne?
Je to splněný sen a pořád se štípu, jestli je to vůbec pravda, jestli nespím.

Jan Bendig ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zpěvák Jan Bendig se narodil 14. února 1994 v Hradci Králové, má čtyři sourozence. V dětství navštěvoval chlapecký pěvecký sbor „Boni pueri". V roce 2009 se přihlásil do pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar, kde zaujal nejen svým talentem, ale i přirozeným a bezprostředním projevem. Po ukončení soutěže se začal věnovat své sólové hudební kariéře.

V poslední době je o tobě hodně slyšet. Ve Výměně manželek jsi byl, také Třináctá komnata s tebou byla v televizi.
To je pravda. Je to krásné období a já za to vděčím pánu bohu, za ten dar, co mi dal. A že se tím mohu i živit. Jezdím spoustu nádherných koncertů a dělám na krásných projektech. Třeba teď v létě pojedu s Leošem Marešem na jeho turné Staré pecky a zanedlouho budu vystupovat při jeho koncertě dvakrát v O2 Aréně v Praze. A nedávno jsem se dozvěděl, že dokonce pojedu s Luckou Bílou vánoční turné. A čeká mě i můj vlastní největší koncert v kariéře, to bude ve Fórum Karlín v Praze 3. září. Na to vše se připravuji.

Čtěte také

A 27. května budeš hostem u nás v Českém rozhlase Hradec Králové v rozhlasové kavárně. Dnes jsi přijel z Prahy nebo jsi spal už tady doma u mamky?
Spal jsem u mamky a taťky, takže jsme si to užili a bylo to fajn. Říkal jsem si, že přijedu o den dřív a užiju si s nimi společný čas. Ještě dnes něco vymyslíme, než odjedu zpátky do Prahy. Tohle to je pro mě domov a vždycky bude. Samozřejmě říkám, že jedu domů do Prahy, Ale často jezdím sem, určitě aspoň jednou za měsíc na 2-3 dny.

Vracíš se sem rád?
Strašně rád se vracím. Včera, když jsem si lehl opět do postele u mámy a cítil tu domácí vůni, opravdu jsem si s úsměvem přičichl k tomu polštáři a slastně jsem usnul. Já domov miluji, Hradec je prostě srdeční záležitost.

Umím i odpočívat, jen mi to moc nejde, protože jsem zvyklý pořád něco dělat. Když mám dva dny volna, tak už vymýšlím nějaké blbosti.
Jan Bendig, zpěvák

Kdo tě přivedl ke zpívání?
V rodině to bylo tak nějak vzájemné. Teď je takový paradox, když tady koukám z okna. V Divišově ulici jsem vyrůstal, tam jsem se narodil. A tam jsem ve čtyřech letech zjistil, že umím zpívat. Nebo že bych mohl v budoucnosti umět zpívat. Zpíval jsem tam písničky od Celine Dion, Whitney Houston, Stevie Wondera. Teď na to koukám a je to hrozně hezké. Byli jsme celkově muzikantská rodina, rodiče mi řekli, co tě bude bavit, to dělej.

Jan Bendig

Jaké to bylo zpívat s Lucií Bílou váš společný duet Jednu malou chvíli? Jak vznikla tahle spolupráce?
Samozřejmě, že jsem tiše doufal, že si jednou s Luckou zazpívám. A paradoxně jsem to nebyl já, kdo ji oslavil, ale byla to ona, když se mě jednou zeptala, jestli neuděláme něco společného. Já jsem v tu chvíli zkameněl a nevěřil jsem tomu. A nakonec mi druhý den pípla esemeska, jestli do toho jdeme. A pak už šlo všechno strašně rychle. Bylo to na předávání cen Slavíků, kde jsem vystupoval a tam si mě Lucka všimla. Viděl jsem ji tam poprvé v životě. Ona je úžasná lidská osoba, mám ji opravdu moc rád.

Jak vám to klapalo při natáčení? Povídali jste si a seznamovali se trošičku?
Právě, že jsme si sedli úplně hned, okamžitě. Poznáte, když potkáte někoho poprvé, že vám buď sedne nebo ne. A v našem případě hned vše nádherně klaplo. I s jejím přítelem Radkem jsme si sedli, včera jsme byli na společné večeři a bylo to hrozně fajn. Člověk pozná, že vás má někdo rád. A z Lucky to prostě poznám a je to vzájemné.

Čtěte také

Máte už ohlasy na tuhle písničku? Na YouTube má klip už hodně přes milion a půl shlédnutí.
Milion 700, teď už možná 800 tisíc, jde to strašně rychle nahoru, za což jsem našim společným fanouškům moc vděčný. Protože jsme to vůbec nečekali. Ale nejde jen o ta shlédnutí, ale o recenze a neuvěřitelné vzkazy, které nám píší.

Co tě dál čeká v blízké budoucnosti?
Kromě sólových akcí ještě dělám videoklipy a další věci. Chystáme s Leošem Marešem turné Staré pecky, to bude dvakrát O2 Aréna v Praze. A do toho mé vlastní koncepty, plus Fórum Karlín v Praze 3. září. To bude největší. 27. května budu tady v Hradci v rozhlasové kavárně a pak samozřejmě vánoční turné, to je ale ještě daleko. A ještě točíme pro náš společný kanál Romflix na YouTube různé seriály. Takže je spousta práce, je toho hodně.

Jan Bendig a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A v osobním životě?
V osobním životě je to také krásné. Plánuji nějakou dovolenou, už je to třeba. Hrozně se na ni těším. Umím i odpočívat, jen mi to moc nejde, protože jsem zvyklý stále něco dělat. Když mám dva dny volna, tak už vymýšlím nějaké blbosti, kam by se mohlo jet a co udělat. Ale na dovolené si samozřejmě umím dát leháro na pláži a jen se tak opalovat a vstřebávat vitamin D.

Dnes byl naším hostem zpěvák Jan Bendig. A těšíme se na 27. května, kdy bude opět u nás v Českém rozhlase Hradec Králové hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.