Každý, kdo mi dá autogram, věnuje mi kousek sebe, říká sběratel Milan Halousek

20. květen 2011

V pátek (20. května) byl hostem magazínu Je jaká je po 9:05 hodině Milan Halousek, který je vášnivým sběratelem autogramů.

„Jsou lidé, kteří nemají žádného koníčka. Takové osoby jsou hříčkou přírody,“ napsal kdysi Karel Čapek. Mezi ně rozhodně nepatří Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti a dlouholetý sběratel podpisů slavných osobností. Zajímá se hlavně o kosmonauty a jejich podpisy, kterých má ve své sbírce asi 400 (včetně toho prvního Jurije Gagarina). Mezi jeho „top 10“ patří i podpis Neila Armstronga. „Je to kousek, kterého si velmi cením, protože mým písemným prosbám odolával velmi dlouho. Svůj autogram mi poslal asi po pěti urgencích. Kromě toho, došel mi chvíli potom, co je přestal dávat úplně.“ Není se co divit. Za svůj život jich prý Armstrong (první člověk, který vstoupil na povrch Měsíce) rozdal asi 8 tisíc. "Kromě toho se američtí astronauti v poslední době zdráhají dávat podpisy. Na internetu se s nimi vesele kšeftuje." Významní lidé to řeší tak, že za svůj podpis chtějí peníze, které pak věnují na dobročinné účely. A tak bude mít možná Milan Halousek trochu problémy se získáním autogramů mladých amerických astronautů, kteří letěli do kosmu minulý rok nebo letos a zatím mu ve sbírce chybí. Ale žádost jim prý rozhodně pošle. Už proto, že největší cenu pro něj mají ty autogramy, ke kterým je připojeno osobní věnování. Ještě větší radost má z těch, které získal při osobním setkání, jako např. s Eugenem Cernanem nebo Johnem Blahou.

detail ze sbírky autogramů Milana Halouska

Dalším způsobem, jak přijít k cenným „úlovkům“ jsou aukce. „Na aukcích v USA některé podpisy stojí tisíce dolarů a já nemůžu zruinovat rodinný rozpočet. Je to o tom, nakolik ho chci a to se těžko řeší. Když je to poslední podpis, který mi chybí do kolekce, snažím se ho získat. Ale je to těžké a tak častěji posílám dopisy s prosbou. Adresy na Hvězdné městečko a Houston jsou mezi námi sběrateli notoricky známé.“

Co ale s osobnostmi, které už nežijí? „Ty získávám často darem, jako např. podpis Jurije Gagarina, nebo dopis, pod kterým je podepsaný Mikoláš Aleš. Hodně se toho ještě také dá sehnat po různých antikvariátech nebo aukcích.“ Ve své sbírce má Milan Halousek podpis T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a dalších našich prvorepublikových politiků. Československé a české prezidenty má prý všechny až do současnosti. Kromě nich vlastní i takové skvosty, jako je podpis papeže Benedikta XVI., Charlese Chaplina nebo Agathy Christie. „Té jsem psal osobně a byl to jeden z mých prvních zahraničních autogramů. Je zvláštností, že „královna detektivek“ se nikdy nepodepisovala na své vlastní fotografie. A to přesto, že to byla velmi hezká žena.“

Papež Benedikt XVI.

Se svým koníčkem začal Milan Halousek před 30 lety a dnes má ve své sbírce přibližně 3500 autogramů. „Ze začátku jsem se zabýval klasikou, tj. herci a zpěváky. Teprve později z toho vykrystalizovali především astronauti a politici. Vzpomínám si i na svůj první kousek do mé budoucí sbírky, který mi v Pardubicích po představení věnoval František Kovářík.“ (poz. red.: zazářil jako profesor v filmu Marečku, podejte mi pero) V té době ještě Milan Halousek netušil, že, jak se říká, „čeho má člověk 3 kusy, tak to začne sbírat“. Jak poznamenal, filatelistou by se asi nikdy nestal. „Známky koupíte, pak je zařadíte do alba a díváte se ně. Za každým autogramem je ale živý člověk, který vám tam vepsal věnování. Chvíli se vám zkrátka musel věnovat a zabývat se myšlenkou, že někde na druhém konci světa žije nějaký Halousek, který má zájem o autogram s věnováním. Pomyslně vám tak dá kousek ze sebe. A v tom je, alespoň pro mne, to velké a neopakovatelné kouzlo,“ řekl sběratel.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: eh
Spustit audio