Kateřina Cajthamlová říká, že neexistují zdravé a nezdravé potraviny
Vyhýbáte se tzv. nezdravým potravinám? A když už si zobnete, máte pocit viny? Tak to je přesně špatně.
„Každá surovina, dokonce i voda, může být škodlivá. Záleží na konzumentovi, frekvenci a dávce. A hodně taky na pocitu viny, který si sami navozujeme. To je to nejhorší,“ tvrdí dietoložka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.
Podle ní není důvod vyhýbat se některým potravinám. Tedy pokud je člověk zdravý. Nejvíc nás, Čechy, prý ohrožuje spěch a stres, který si navíc sami vytváříme. „Nepravidelný jídelní režim je jeden z největších problémů“ říká.
Při akutním stresu tělo spaluje o sto šest
Akutní stres přitom vede k hubnutí. Proč ten dlouhodobý naopak kila přidává? „Při akutním stresu se tělo dostává pod vliv autonomního nervového systému, který řídí vnitřní orgány a cévy, tedy sympatikus. Zvyšuje se krevní tlak a další. Tělo prostě pálí z obou stran.“
Později se tělo musí na stres adaptovat. Pak se mu lépe stráví různé pamlsky, čokoláda a další jídlo, které si člověk ve stresu výbírá zcela automaticky. Tělo tak ale nedostane nic výživného a kvalitního.
Opravdu nemám čas na oběd?
Jak řešit, pokud nemám čas se v poledne najíst? Lékařka tvrdí, že „pokud se člověk pravidelně nestravuje, ovlivňuje to jeho další život. Omezuje to způsob soustředění, přichází ztráta výkonu.“
Pokud se to stane jednou za čas, nejde o tragédii. Pokud ale nestíháte každý den, musíte se večer pořádně připravit a předem nachystat třeba čočkový salát, kousky jablka a tekutiny.
„Rozhodně si to nesmím už předem vyčítat. Prostě s tím počítám a nachystám si dvě jídla a tři svačinky. A po návratu si udělám kvalitní večeři. Tím si můžu i dlouhodobě nahradit tříchodové jídlo.“
Jiný způsob uvažování
Podobně jedí Švýcaři nebo Francouzi. Tam je hlavní jídlo opravdu situováno do večerních hodin. Lidé tam ale jedí hodně dlouho, malé porce a hlavně kvalitní suroviny, dokonce i kvalitní uzeniny.
Hlavním důvodem toho, proč Češi tloustnou, je, že se nehýbou. A to ani ve volném čase. „Všude jezdíme autem, naše strava je přitom hodně tučná, slaná a všechno ještě přisolujeme a přislazujeme.“
Neděláme si snídaně, máme nízkou úroveň stolování a neumíme správně nakupovat. „Máme rádi pasivitu a tak trochu čekáme, až nám to, že žijeme nezdravě, řekne někdo jiný. A to je přesně způsob uvažování, se kterým máme co dohánět nejen okolní země.“
Jak se postavit k dietním diktátorům v rodinách? Jak správně sladit? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.