Kaštanové pyré podle Jaroslava Sapíka

25. únor 2016

Milujete chuť a vůni jedlých kaštanů, ale nechce se vám čekat na začátek vánočních trhů? Nemusíte, vždyť sezona kaštanů je dávno tady.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík vás proto naučí svou vyhlášenou specialitu, kaštanové pyré. Budete na něho potřebovat:

  • 1 kg vyloupaných kaštanů
  • 1 l mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 cl rumu

Kaštany s čokoládou a višněmi

Kaštany uvaříme v mléce, rozmačkáme, prolisujeme a vymícháme do hladka. Ušleháme smetanu, do které přidáme kaštanové pyré, polovinu čokolády, rum a vše dobře promícháme.

Směsí naplníme cukrářský pytlík, pomocí kterého plníme připravené skleničky nebo misky. Povrch zalijeme trochou rozpuštěné čokolády. Ještě můžeme přidat višně a dozdobit šlehačkou a zbylým kaštanem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.