Kaštanové pyré podle Jaroslava Sapíka
Milujete chuť a vůni jedlých kaštanů, ale nechce se vám čekat na začátek vánočních trhů? Nemusíte, vždyť sezona kaštanů je dávno tady.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík vás proto naučí svou vyhlášenou specialitu, kaštanové pyré. Budete na něho potřebovat:
- 1 kg vyloupaných kaštanů
- 1 l mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 2 vanilkové cukry
- 5 cl rumu
Kaštany s čokoládou a višněmi
Kaštany uvaříme v mléce, rozmačkáme, prolisujeme a vymícháme do hladka. Ušleháme smetanu, do které přidáme kaštanové pyré, polovinu čokolády, rum a vše dobře promícháme.
Směsí naplníme cukrářský pytlík, pomocí kterého plníme připravené skleničky nebo misky. Povrch zalijeme trochou rozpuštěné čokolády. Ještě můžeme přidat višně a dozdobit šlehačkou a zbylým kaštanem.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.