Karviná je jen lokální ohnisko. Doufejme. Pozor ale na Prahu, upozorňuje profesor Dušek

21. květen 2020

Jak vypadá pandemie v aktuálních číslech? S ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislavem Duškem si povídala moderátorka Tereza Stýblová.

Čtěte také

„Čísla jsou zatím velmi pozitivní. Mám z toho radost. Musíte si uvědomit, že tam je vždycky nějaká lhůta mezi uvolněním a měřením. Protože virus má 7–10 dní inkubační dobu, takže dobrých 14 dní se nemusí nic projevit a pak najednou něco uvidíte,“ vysvětluje Ladislav Dušek.

Důl Darkov a další

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek

„My zatím stále vidíme jen lokální ohniska. Nechci je snižovat. Teď třeba nově je to Karviná, Důl Darkov a tak dál. To jsou lokální ohniska, která se doufám podaří zasanovat, podchytit, a k plošnému šíření po republice nedojde. Doufám.“

„Já to říkám s velkou pokorou, protože se bavíme o přírodě. Je to přírodní jev, který v žádném případě neovládáme. Takže doufám, že to bude pokračovat tak, jak doteď. A doteď to vypadá nad celou republikou velmi dobře,“ konstatuje Dušek v pořadu Káva o čtvrté.

Zvednutý prst nad Prahou

„Většina obcí nemá doposud ani jednoho pozitivního covidového pacienta. Pouze 13 obcí se dostalo nad 100 pozitivních na 100 000 obyvatel. A plošně to nikam neroste. Zvednutý prst je potřeba mít nad Prahou, kde každý den přibývají noví pacienti.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.