Karel Kryl na rozhlasových vlnách

14. listopad 2014

V roce 2014 na jaře jsme si připomněli nedožité sedmdesátiny a 20. výročí úmrtí Karla Kryla. Skladatel a interpret řady písní, z nichž některé téměř zlidověly, také básník, výtvarník a rozhlasový novinář, glosátor politického dění, to vše byl Karel Kryl.

Stal se fenoménem, řada z jeho písní téměř zlidověla a znají je všechny generace.

A rozhlasy sehrály v jeho životním i uměleckém příběhu klíčovou roli.

Nejprve to byl Československý rozhlas, se kterým Kryl spolupracoval v Ostravě spolu s tehdejším redaktorem Milošem Zapletalem a tam také byla nahrána většina Krylových písní na sklonku 60. let.

Do širšího povědomí se pak dostal prostřednictvím legendárního rozhlasového pořadu manželů Černých Houpačka, a díky tomu vyšlo jediné Krylovo LP na území tehdejšího Československa, Bratříčku zavírej vrátka.

Normalizace znamenala zásadní zvrat v životě Karla Kryla, od podzimu 1969 žije v exilu v bavorském Mnichově a stává se nejprve volným spolupracovníkem Rádia Svobodná Evropa ve sportovní redakci, posléze moderuje a připravuje svůj hudební pořad, ve kterém Krylovy písně vydávané díky kolegům a přátelům v exilu byly odvysílány.

Český rozhlas při příležitosti obou těchto výročí odvysílal na všech svých stanicích pořady, ve kterých svým posluchačům osobnost Karla Kryla připomněl, např. na stanici Český rozhlas 3 – Vltava to jsou pořady o Krylových básních, na stanici Český rozhlas Plus pak v cyklu pořadů Historie Plus několikadílný seriál Fenomén KK a dne 8. dubna pořádal Český rozhlas 1 – Radiožurnál vzpomínkový koncert v Lucerně, kde Krylovy písně zaznějí v podání různých interpretů, např. Markéty Irglové a Tomáše Kluse.

Karel Kryl byl také v 90. letech nesmlouvavým glosátorem a komentátorem tehdejšího politického dění, možná proto jak sám řekl před 45 lety – „Mlčet k něčemu, co není v pořádku, je blbost.“

Knihu Ivany Denčevové a Michala Stehlíka Fenomén Karel Kryl, která vznikla na základě rozhlasového pořadu, si kupte v Radiotéce.

Kniha Fenomén Karel Kryl
autor: ide
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.