Kaple Loreta slaví 330 narozeniny. Díky Svazku obcí Mariánská zahrada se jí teď blýská na lepší časy

9. březen 2024 08:17

Svazku obcí Mariánská  zahrada, ale i stejnojmennému území na Jičínsku je letos 20 let. Dobrou zprávou k tomuto výročí je, že teď úspěšně pokračuje cesta k záchraně ústředního bodu Mariánské zahrady, barokní kaple Loreta. Ta stojí v zeleni na čedičové skále, asi půl druhého kilometru od městyse Podhradí.

Čtěte také

Při kulturním setkání ve městě Kopidlno, které také patří do svazku obcí Mariánská zahrada, se o aktuální postup zajímala redaktorka Vlaďka Wildová. Oslovila tam předsedkyni svazku, starostku obce Bukvice, Elišku Formanovou.

Kaple Loreta, jíž je letos 330 let, patří do barokní komponované krajiny Mariánská zahrada a je už nanejvýš nutné zabezpečit její podloží i nejbližší okolí. Stavba stojí na Velišském hřbetu na Jičínsku, na nestabilním podloží čedičového suku, nad bývalým lomem.

Zajímavou, i když méně navštěvovanou částí turistického regionu Český ráj je barokní komponovaná krajina Mariánská zahrada. Nechal ji vytvořit hrabě František Josef Schlik na svém panství, v území mezi Jičínem a Kopidlnem.

Čtěte také

Loreta je ústřední stavbou této krajinářské kompozice a dodnes také oblíbeným poutním místem. Byla postavena v roce 1694 podle návrhu proslulého francouzského architekta Jana Baptisty Matheye na čedičovém suku v nadmořské výšce 415 metrů. Zalesněný vrch, na kterém nedaleko městyse Podhradí sakrální památka stojí, se také jmenuje Loreta.

K sakrální stavbě lze vystoupat v kterémkoliv ročním období. Podívat se dovnitř, případně i na vyhlídkovou terasu na střeše, můžete vždy první sobotu v měsíci od května do října. Vydat se k ní můžete buď pěšky z městyse Podhradí po žluté turistické značce, parkovat se dá u místního fotbalového hřiště. Příjemnou procházku nabízí i cesta lesem z malebné Hlásné Lhoty, kde budete cestou míjet půvabné roubené stavby.

Spustit audio

Související