Kakaové boby byly kdysi platidlem, řekl dnes chocolatiér Daniel Syrový
Ten nám od 8:30 nabídl cestování s tabulkou čokolády. Na podrobnosti se ptala Zita Senková.
Místo zlata boby
"Kdysi se kakaové boby dokonce používaly jako platidlo. Tak byly v Mexiku vzácné," řekl Daniel Syrový. Při archeologických vykopávkách se dokonce našly padělky čokoládových bobů, tedy padělky platidla.
Návrat k historii
Až v posledních 20letech se začalo znovu dbát na kvalitu a jakost bobů. Pěstovat se znovu začalo na území bývalých Mayů a Aztéků, kde opravdu najdeme nejkvalitnější plantáže na světě.
Kakaovník je velmi náchylná rostlina na plísně. Ty bohužel dokážou zničit celé plantáže.
Současné velmoci pro průmyslovou čokokoládu jsou v Africe. Naopak kvalitní čokoláda tvoří pouze 2-5% z celkové produkce.
Jaká je dnes cena kakaa?
Dobrá kvalita představuje až desetinásobek ceny na kakaové burze. Dnes vznikla tzv. družstva a dobrý chocolatiér má možnost ovlivnit kvalitu bobu již od jeho zasazení do plantáže. Poptávka ale přerůstá nabídku.
Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.
Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.
E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.