Kácení stromů na vrcholu Ostaše se kvůli hnízdění sokolů odkládá. Les přitom likviduje kůrovec

22. duben 2020 11:31

Plánované kácení stromů na náhorní plošině stolové hory Ostaš na Náchodsku se zatím odkládá. Důvodem je hnízdění jednoho páru sokola stěhovavého. Velká část lesa na samotné hoře i jejich úbočích je přitom napadená kůrovcem a případné zpoždění může kalamitu zhoršit. 

„Většina stromů na které se díváme, je zelených. Ale za týden, za čtrnáct dní, už budou rezavé. Kůra bude opadaná. A v tom právě spočívá ona záludnost lýkožrouta," vysvětloval ještě po cestě na vrchol hory ředitel Benediktinské hospodářské správy Petr Bláha.

Čtěte také

Benediktini lesy nedávno získali v restituci, už tehdy byl porost napadený kůrovcem.

Od začátku roku proto na úbočí hory vytěžili zhruba dva tisíce kubíků dřeva. Teď, po vyschnutí terénu, mělo začít kácení v samotném ohnisku problému.
„My máme opravdu ten problém, že brouci se nám začali líhnout tady a postupně začínají nalétávat na úbočí kopce."

Na vrcholu hory už je sice připravený harvestor, tedy specializovaný těžební stroj, čekají tam ale také zástupci Správy CHKO Broumovsko. Upozorňují na hnízdící pár sokolů, mají totiž obavy, aby ho těžká technika nerušila.

Kácení stromů na vrcholu Ostaše se kvůli hnízdění sokolů odkládá

„Sokoli hnízdí asi necelých 150 metrů od trasy, kudy by bylo zapotřebí ono vytěžené dřevo odvážet," říká ochranář Petr Kuna.

Po asi půlhodinové diskuzi v terénu je rozhodnuto. Majitel lesa ustupuje ochranářům.

Čtěte také

Těžba na vrcholu se odkládá o několik týdnů, do té doby se harvestor přesune zpátky na úbočí.
„A budeme doufat, že kůrovce nahoře zastihneme ještě v pravý čas. Že se nám zkrátka nerozprchne po lese a nezpůsobí skutečnou katastrofu. Je to samozřejmě obrovské riziko, do kterého jsme se teď pustili. Nebudeme z toho mít dobré spaní, ale doufáme, že to dobře dopadne."

Pokud ne, hrozí kompletní vykácení porostu na stolové hoře. Její vrchol je přitom 700 metrů nad mořem a patří tak mezi dominanty oblasti a jednu z oblíbených turistických lokalit.

Spustit audio

Související