K muzice přes vojenskou konzervatoř. Malina Brothers u Jana Čenského

19. leden 2020

Máme tolik nástrojů, že už je ani nepočítáme, říkají členové skupiny Malina Brothers, neboli bratři Malinovi. Josef, Luboš a Pavel spolu hrají už deset let.

„Já jsem nejstarší. Táta u mě zjistil sklony k hudbě už ve školce,“ říká Luboš Malina. „Zazpíval jsem mu písničku, kterou jsem slyšel v rádiu. Překvapilo ho, jak jsem si to pamatoval a čistě intonoval. Koupil mi kytaru a přihlásil mě do hudebky.“

Vojenská škola

Pořad Písničkové rozhovory, který připravují Pavlína Jíšová a její dcera Adéla Jonášová, si posluchači mohli užít živě. Hostem byla kapela Malina Brothers

Luboš, stejně jako Pavel vystudovali vojenskou konzervatoř. „Miloval jsem country a vojenská hudební škola byla prostředek, jak být profesionální muzikant. Na státní konzervatoř jsem si netroufal,“ vysvětluje Pavel Malina.

„Problém byl, že jsem musel zůstat osm let. Pak jsem začal hrát s Věrou Martinovou to, co jsem celý život chtěl.“ Na rozdíl od nich Josef Malina vystudoval konzervatoř Jaroslava Ježka. Dnes bydlí Luboš a Josef v jednom domě a Pavel kousek od nich.

Grafika, focení a historické zbraně

Koníčkem Luboše Maliny je grafika suchou jehlou. „Když v USA v Cedar Rapids zjistili, co dělám, tak mi tam uspořádali měsíční výstavu po celou dobu turné.“ Josef rád fotí a Pavel opravuje historické zbraně.

Kde spolu poprvé veřejně hráli? Kolikrát vystupovali v Americe a jak se jim tam líbí?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související