„Jsem složený už jen ze vzpomínek.“ Exkluzivní rozhovor s Luďkem Munzarem ze Dne otevřených dveří

26. květen 2015

V sobotu 23. května se otevřely dveře Českého rozhlasu pro všechny návštěvníky. Mohli jste si tu prohlédnout studia i popovídat s vašimi oblíbenými hlasy. Jedním z nich mohl být i Luděk Munzar.

Pokud jste nestihli sobotní Den otevřených dveří Českého rozhlasu, můžete přijít příští rok. Zatím pro vás máme aspoň tuto náhradu. Rozhovor s Luďkem Munzarem. Přijďte si s ním příště popovídat osobně...

Co vás přivedlo k pořadu Okouzlení slovem pro stanici Český rozhlas Dvojka?

Společně s Františkem Novotným jsme už dříve pro rozhlas připravili více než 80 dílů Rozhovorů s Karlem Čapkem… Jednou jsme spolu hovořili o historii a já jsem říkal, jaké bylo obrozenectví popelka a že kdyby obrozenců nebylo, tak bychom jako národ ani nevznikli. Takže my se teď s Františkem snažíme hledat a zapisovat česká slova nebo spojení, která se už nepoužívají.

Uvedete příklad?

Jednou jsem byl u takové hezké paní doktorky. A ta se dala do smíchu, když jsem jí řekl, že mám nový telefon, ještě to s ním moc neumím, a tak se v něm hrabu jako papoušek v planetách. Rozesmála se, a tak jsem jí vysvětlil, že dřív, když byla pouť, tak tam mívali papouška, který lidem vytahoval kartičky s planetami a z nich jim pak byl věštěn osud. Jestli se dívka dobře vdá a podobně.

Kde ta zapomenutá slova hledáte?

Okouzlení slovem

Já jsem starý, jsem složený už jenom ze vzpomínek. Takže čerpám z nich. Vzpomínám a sepisuji. To, co se dnes kolikrát začne používat jako nové slovo, já dávno znám a vím, že kdysi se už používalo. Ale protože se tato slova už zapomněla, tak jim znovu dáváme význam a znovu jim vdechujeme život.

Naplňuje Vás tato práce?

Velmi, jak jinak! Navíc máme tak velké zpětné vazby od posluchačů, a tedy víme, že tato práce má smysl, že to není jen naše zábava, ale že můžeme předávat zajímavé věci i dál. A kromě jiného si stále taky uvědomuje, jak je čeština krásný a bohatý jazyk. Je škoda, že ji ničíme a chováme se k ní nešetrně…

Jak probíhá příprava pořadu?

Společně s Františkem Novotným si vybereme téma, napíšeme si ho, pak si vybereme muziku, předáme to ke zpracování jako takový balíček a pak už jen hlídáme, jak se to stočí.

Když byste měl srovnat Vaši hereckou profesi a rádio. Co je Vám blíž?

Rozhlas!

Luděk Munzar "za studiovým sklem" při nahrávce pořadu Okouzlení slovem

Čím?

Právě tím, o čem hovořím. Když jsem byl malý, tak jsme rádio neměli. Měli ho jen babička a děda. Já jsem si své první rádio vyrobil sám, byla to Krystalka. Můj strýc měl autodílnu a měl tam sluchátka, tak ta jsem si půjčil. A pak jsme si doma udělali slavnostní večer, maminka upekla bábovku, já jsem položil ta sluchátka na talíř, ona na něm rezonovala a my jsme celá rodina úplně poprvé poslouchali naše soukromé rádio. Naladil jsem Prahu a tam hráli Oskara Nedbala Z pohádky do pohádky.

…a časem se stal Váš hlas tím, kterého takhle doma poslouchaly celé rodiny…

Ano, já jsem namluvil kilometry četeb. Rádio mne velmi baví. Nezáleží na tom, jak vypadáte. Máte jenom ten svůj hlas. A když to řeknu hodně vznešeně, tak vedle hlasu ještě musíte mít to správné srdíčko…

Pořad Okouzlení slovem poslouchejte každou neděli od 14:30 na Dvojce. Záznam pořadu najdete po odvysílání v audioarchivu iRadio. Pozor! Kvůli autorským právům ale vždy pouze 1 týden.

autor: Lucie Juráčková
Spustit audio

Více z pořadu