Jitka Smutná: Štáb seriálu Vinaři obdivuju víc než herce

11. prosinec 2014

Čtrnáct let hrála v Ostravě. Dnes exceluje v pražských divadlech v představeních Zlomatka nebo Pan Kaplan má třídu rád. Natočila seriál, s kytarou a písničkami jezdí po českých městečkách.

"Do svých šedesáti kilo jsem měla krásné role", říká Jitka Smutná. "V třiceti jsem hrála 18ti letou dívku v divadle Petra Bezruče. Padalo ze mě vše, co jsem měla na sobě."

Pak přišlo onemocnění štítné žlázy a kila šla nahoru. Směje se názorům, že jí sedí role dobrotivých hospodyň a dobrosrdečných žen.

Čtěte také

"Silnější lidé jsou pro většinu tvůrců buď hloupí, sociálně slabí nebo dobře vaří. A když se nedá nic z toho použít, tak jsou hodní. To je přece hloupost."

Zlomatku hraje už osm let

Jitka Smutná hraje například v představení Pan Kaplan má třídu rád, které mělo už 200 repríz. "Každé představení mě srdce usedá, když vidím, jak lidé reagují. Jak se baví, nebo ve vteřině ztichnou."

Exceluje i v představení Zlomatka, kde neapolskou matku přijíždí informovat její syn, že je gay. "Po třech letech jsme mysleli, že to představení stáhneme. Pak přišla nová vlna a už několik let je pořád vyprodáno." V inscenaci si zahrála i se svojí dcerou.

Jitka Smutná a Jolana Voldanová

Štáb Vinařů byl skvělý

Tohle léto točila Jitka Smutná seriál Vinaři. "Začali jsme v květnu a skončili v polovině října. Do večera jsem hrála v Praze představení, vstávala ve čtyři a jela tři hodiny na Pálavu."

"Štáb Vinařů obdivuju víc než herce, kteří tam hráli. Byli tam nepřetržitě šest měsíců a dělali nám perfektní servis."

Kytara a zpěv je druhá profese

Jitka Smutná jezdí po městech, knihovnách, i domovech důchodců. "Přišla za mnou paní a říkala, jak při mém představení omládla."

Jak se liší současné seriály od těch před dvaceti lety? Chtějí lidé vidět v divadlech i vážnější představení? Jak pomáhá charitě? A co chystá se svojí partnerkou? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: zk , Jolana Voldánová
Spustit audio