Jiřina Steimarová: Ničeho nelituju. Originální, jedinečná, krásná. A takové jsou i vzpomínky herečky

Poslechněte si na Dvojce osudy výrazné divadelní a filmové herečky Jiřiny Steimarové, matky herce Jiřího Kodeta a herečky Evelyny Steimarové. Nový díl pětidílného seriálu poslouchejte vždy od půlnoci na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Jiřina Steimarová se narodila v roce 1916 v Praze do herecké rodiny Anny a Jiřího Steimarových, jejím dědečkem byl český herec, režisér a historik Vendelín Budil a hercem byl rovněž její bratr Miloš. Nebylo tedy překvapivé, že k hereckému povolání přirozeně tíhla od raného věku.

Čte: Hana Kofránková
Připravil: Jiří Langer
Napsala: Jiřina Steimarová, Kamila Čížová
Zvuková spolupráce: Pavel Schober
Režie: Luboš Koníř
Natočeno: 2011

Po studiích na dramatickém oddělení pražské konzervatoře získala v šestnácti letech angažmá v divadle Rokoko a o rok později už nastupovala na scénu Národního divadla, nejprve jako elévka, později jako sustentantka (herečka bez vyššího vzdělání), aby v roce 1941 povýšila na řádnou členku činohry.

Zdálo se, že Jiřina Steimarová má našlápnuto k hvězdné kariéře. V roce 1951 však její tehdejší manžel utekl za železnou oponu, a Jiřina Steimarová musela Zlatou kapličku opustit. Navíc jí byl zabaven všechen majetek. Nakonec zakotvila v souboru Hudebního divadla Karlín, kde působila až do konce 70. let, kdy odešla na odpočinek.

Divadlo a role v televizi

Na stříbrné plátno se Jiřina Steimarová dostala už v době svých divadelních začátků, poprvé v sedmnácti letech, kdy si zahrála hlavní roli ve filmu Dobrý tramp Bernášek (1933).

Čtěte také

A následovaly další snímky: Na svatém kopečku (1934), Pozdní láska (1935), Irčin románek (1936), Poslední Podskalák (1940), Paklíč (1944). Výrazné vedlejší postavy ztvárnila ve filmech Extase (1932) a Poslední muž (1934). Po roce 1945 ovšem už na Jiřinu Steimarovou čekaly především vedlejší či epizodní role. Z televizních obrazovek si herečku můžeme pamatovat z inscenací Dotek motýla (1972) nebo Jehla (1982) a ze seriálů Hříšní lidé města pražského (1968), 30 případů majora Zemana (1974–79) nebo Pomalé šípy (1993).

Slavná umělecká rodina

Jiřina Steimarová byla dvakrát vdaná. V manželství se sochařem Janem Kodetem se narodil pozdější slavný herec Jiří Kodet, z druhého manželství s obchodníkem a automobilovým závodníkem Jaroslavem Juhanem pocházejí dcery Evelyna Steimarová a Julie Juhanová. Jejími vnoučaty jsou tedy herečky Bára Kodetová, Vendula Prager-Rytířová a Anna Polívková.

Na divadle, před kamerou, s velkou rodinou, ale vždy s jedinečným životním optimismem... Pětidílná četba ze vzpomínek Jiřiny Steimarové vznikla na základě knihy, kterou napsala spolu s publicistkou Kamilou Čížovou. Její podtitul, Život plný kotrmelců, je naprosto výstižný.

autor: ele
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.