Jiří Wolker: Umění všední či nedělní? Svátečnost a její místo v umění pro lidi

6. leden 2024

Ve dvou zásadních statích formuloval Jiří Wolker svá umělecká východiska, v Proletářské poezii a ve stati, kterou zde prezentujeme my. V ní se mimo jiné vymezuje vůči tendenčnosti v umělecké tvorbě. Stať otištěnou v roce 1922 v původním časopisu VAR připravil a čte Petr Gojda. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil a čte: Petr Gojda
Premiéra: 6. 1. 2024

Celé století uplynulo od smrti jedné z nejvlivnějších postav naší meziválečné poezie, jejíž mimořádné dílo za komunistické totality zprofanovali ideologové vládnoucí garnitury. Jiří Wolker zemřel tragicky mladý na tuberkulózu, ale zanechal dílo, které dnes už snad opět i ve školách čteme bez politických nánosů.

Přitom tvorba Jiřího Wolkera je samozřejmě politická v tom smyslu, že soucítí s utrpením, ale především – což je hledisko, které sám vědomě postuloval – umělecká.

Velké umění má do sebe vždy cosi nedělního.
Jiří Wolker

Ve dvou zásadních statích formuloval Jiří Wolker svá umělecká východiska, v Proletářské poezii a ve stati, kterou zde prezentujeme my. V ní se mimo jiné vymezuje vůči tendenčnosti v umělecké tvorbě.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.