Před sto lety zemřel nadaný básník Jiří Wolker. Poslechněte si na Vltavě jeho povídky!

5. leden 2024

Dne 3. ledna 1924 vydechl básník Jiří Wolker ve svém rodném domě v Prostějově naposled. Zákeřnou tuberkulózu, kterou mu lékaři diagnostikovali na jaře 1923, se nepodařilo vyléčit ani pobyty ve Vysokých Tatrách nebo v Chorvatsku na ostrově Krk. Když zemřel, bylo mu necelých čtyřiadvacet let. Ve vltavské Povídce si Wolkerovo dílo připomeneme jeho prózami i epickou básnickou skladbou. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Ilda
Účinkuje: Jiří Klem
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1979
 
Balada o námořníku
Účinkují: Eduard Cupák, Petr Haničinec, Jiří Klem, Ljuba Krbová a Marta Vančurová
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: 1987
 
Služka
Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020
 
Pohádka o Jonym z cirkusu
Účinkují: Daniela Bambasová, David Novotný, Kateřina Březinová, Josef Bulík a Zdeněk Jarolímek
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 1995

Do školních čítanek se zapsal především jako básník, pozoruhodná je ale i jeho prozaická tvorba, byť stojí na okraji jeho díla a není příliš známá. Jakým směrem by se asi rozvíjela dále, kdyby byl Jiřímu Wolkerovi vyměřen delší život?

Ilda

Povídka Ilda je věnovaná autorovu blízkému příteli, básníku Konstantinu Bieblovi. Právě jeho zážitky totiž Wolkera k napsání Ildy inspirovaly. Děj se odehrává na balkánské frontě, kde se hlavní postava – rakouský voják dostává do zajetí srbských partyzánů. Nejde tu ale ani tak o líčení válečného dobrodružství jako o vášnivý milostný příběh protkaný úvahami o podstatě vztahů mezi mužem a ženou a lásce jako takové.

Balada o námořníku

Výjimečně do Povídky zařazujeme i veršovanou skladbu, a to zejména pro její epický ráz. V baladě Wolker vypráví vášnivý příběh námořníka Mikuláše a jeho dvou osudových žen, které ho přivedou ke skutečnému poznání hodnoty života a lásky.  

Služka

Básník Jiří Wolker se stal členem Devětsilu v roce 1922, po odchodu z Literární skupiny. Ani zde ale dlouho nevydržel a se svazem se v následujícím roce rozešel. V roce 1922 Wolker publikoval v časopisu Kmen povídku Služka. Vypráví v ní téměř hororový příběh flirtu osamělé služebné s neznámým cizincem, který se při milostném aktu trvale vklíní do jejího těla.

Pohádka o Jonym z cirkusu

Příběh osiřelého hrbatého chlapce Jonyho, který je pro svůj vzhled ostatními vysmívaný a ponižovaný. Cesty osudu ho zavedou do města, kde nachází uplatnění mezi komedianty v cirkusu a posléze tu poprvé pocítí i lásku ke krásné Ester. Útrapy života v něm ale neustále plodí nové neštěstí a zášť ke světu.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.